Elfsborg och Umeå vann – Assyriska stod för festen

FOTBOLL

Stundtals är fotbollen överraskande logisk.

Som när tvåan och trean i damallsvenskan tvingar en cupfinal till förlängning.

Som när den herrallsvenska tian besegrar superettans tia med odiskutabla 2–0.

Som när matchvinnarna och finaldagens enda målskyttar heter Hanna Ljungberg och Lasse Nilsson.

Grattis Umeå IK! Grattis IF Elfsborg!

Medan damfinalen var spännande och omväxlande med chanser åt båda håll och avgörandet dröjde ända in i den 103:e minuten, så avgjordes herrfinalen i praktiken redan efter tre minuter och 20 sekunder.

Båda de avgörande målen efter katastrofala misstag i Malmö FF:s och Assyriskas försvar:

först var det en stressad MFF-back (Jenny Engwall) som inte lyckades rensa undan bollen utan bara lyfte den bakåt över eget huvud, så att Malin Moström snodde den och kunde spela ut till vänster till Anna Sjöström som hittade en fri Hanna Ljungberg i mitten – 1–0, ridå:

sedan var det en spänd mittback i Assyriska (Pierre Bengtsson) som skulle nicka en långboll bakåt till egen målvakt men som inte gjorde det bättre än att Lasse Nilsson kunde snappa upp den och lägga bollen mellan benen på målvakten – 1–0, nästan ridå.

Elfsborg fick alltså i finalen den matchstart som Assyriska hade behövt och som man också fick både i kvartsfinalen mot IFK Göteborg och i semifinalen mot Djurgården.

Mot Blåvitt 1–0 (Ivan Isakovic) i femte minuten och 4–0 efter 20.

Mot Djurgården 1–0 (Pierrre Bengtsson) i tionde minuten och 3–0 efter 24.

Jobbade i uppförsbacke

Nu fick Assyriska i stället jobba i uppförsbacke hela tiden, men faktum är att Elfsborg ändå inte på eget spel skapade några chanser – Samuel Holméns direktskott, suveränt räddat med en benparad av Erland Hellström, kom på nickpass från motståndare – förrän Conny Karlsson satte in Kabba Samura och bytte från 4–5–1 till 4–4–2.

Då dröjde det bara en minut, innan en höghoppande Lasse Nilsson kunde nicka in 2–0 på Jonas Lundéns vältajmade boll från höger. Men även då handlade det om liten bjudning från Assyriskas backlinje, denna gång från en slappt markerande Johan Ländin.

– I dag såg vi skillnaden mellan allsvenskan och division 1, som Conny Karlssons efteranalys löd.

Den assyriska drömmen om Europa gick alltså i kras redan efter knappa fyra minuter, och några riktigt bra tillfällen att reparera fadäsen hade man inte, även om den härlige teknikern Joel Riddez var nära några gånger.

Längst fram var Christos Christoforidis totalt ensam och så påpassad av duon Kristoffer Arvhage-Joakim Alexandersson, att Elfsborgs intresse för denne snabbe 21-åring möjligen svalnade.

Ändå är det Assyriska vi ska tacka för att finalerna blev en fest – vilken härlig hyllning AFF-klacken till exempel gav Umeås vinnande lag ! – och för den Sverige-reklam som MEDYA TV:s utsändning till hela 87 länder måste innebära.

Äntligen fick Anders Grönhagen också vinna en titel, han lovade fira i natt, och det firandet är han sannerligen värd, den numera före detta Elfsborg-tränaren.

Holmlund inte nominerad

Den snart före detta Umeå-tränaren Richard Holmlund är däremot inte färdig med sitt jobb. Först ska han matcha sina tjejer i kvartsfinal mot ryska mästarlaget FC Energy Voronezh – borta 7 november, hemma på Gammlia 23 november.

Europacupmästare, cupmästare och SM-tvåa – nog måste väl Richard Holmlund ändå vara årets tränare alla kategorier?

Icke! Inte ens nominerad till Fotbollsgalan...

Till sist: vad är det som förenar Ljungbys Martin Nilsson, Skärhamns Marcus Claesson och Niklas Löfgren samt Väsbys Thomas Carlsson med Hammarbys Annelie Norén?

Rätt svar: dessa fem är de enda spelare som i årets cup gjort mål på de blivande cupmästarna (Elfsborg 23–4 i mål, Umeå 28–1).

ARTIKELN HANDLAR OM