Naturligtvis ska han inte vara med i ett eventuellt OS heller

FOTBOLL

Fan, Zlatan!

Eller för att vara lite mer litterär och tillägna den omotiverade herr Ibrahimovic i Amsterdam en Alf Henrikson-dikt, "Nutida svenskt talspråk" från 1970:

"Den jävla jäveln jävlas varenda jävla da

ja jävlar vilket jävelskap men jävlar säjer ja."

Hur kan man vara omotiverad, när en OS-plats finns i potten?

Nog trodde jag fortfarande att bara känslan av att få vara en kugge i en flera hundra personer stor svensk OS-trupp, att upptas i den olympiska gemenskapen, tillhörde de största av sportsliga lyckorus.

Men detta gäller tydligen inte Zlatan...

Därför naggas nu U21:s tänkta Dream Team i kanten och förbundskapten Torbjörn Nilsson får nöja sig med de tre mer lojala Andreas Isaksson, Micke Dorsin och Kim Källström som tillskott till det vanliga gänget.

Nu ligger visserligen den där OS-biljetten en bit bort - först ska det svenska U21-landslaget besegra Spanien i två matcher i Halmstad och i Almendralejo och gå till ett EM-slutspel i maj, och där måste man hamna bland de fyra bästa - men satsar man inget har man inte ens chansen att vinna.

Elementärt!

Zlatan slänger in handduken utan att ens försöka anta utmaningen, och även om vi bara har andrahandsinformation om anledningen - "dålig motivation" - stinker det verkligen något ruttet där.

Vila - då hade vi förstått

Om en sliten Zlatan sagt, att han var helt slut och att kroppen behövde vila inför den sista ansträngande novemberveckan med tre viktiga hemmamatcher - Heerenveen söndag 23, Milan onsdag 26 och Feyenoord söndag 30 - så hade man kunnat förstå honom.

Men "dålig motivation"...

Jag känner inte Zlatans nye agent Mino Raiola, men tills jag lärt göra det närmare är det ändå naturligt att första misstanken är att det är denne nye penningjonglör som ligger bakom.

U21-landskamper ger ju inget större klirr i plånböckerna; varken i Zlatans egen eller i någon agents.

Är Zlatan inte motiverad att spela U21 i kvalet, så ska han naturligtvis inte heller vara med senare; varken i ett eventuellt EM eller ett eventuellt OS.

Men det är ingen dålig trio

Torbjörn Nilsson får vackert hålla till godo med de forwards han har, Johan Elmander och Landskrona-duon Alexander Farnerud - Johan Andersson. Faktiskt ingen dålig trio det heller.

Däremot ska naturligtvis inte detta återbud betyda något för Zlatans plats i Söderbergs och Lagerbäcks A-landslag på vägen fram mot Portugal-EM.

Det är skillnad på att inte vara motiverad att spela en betydelselös träningskamp mot Egypten och en kvalmatch till ett EM, om än bara ett U21-EM.

Oavsett allt annat skulle Zlatan naturligtvis behövas.

Det var nämligen en ruggig 20-mannatrupp som spanske U21-kaptenen Iñaki Sáez tog ut på torsdagen.

Från Real Madrid: Borja och Rubén.

Från Real Zaragoza: Corona och Villa.

Från Espanyol: David García och Jarque.

Från Athletic Bilbao: Del Horno och Iraola.

Från Albacete: Pablo och Parri.

Från Barcelona: Víctor Valdés.

Från Celta Vigo: Ángel.

Från Atlético Madrid: Jorge.

Från Osasuna: Valdo.

Från Real Betis: Arzu.

Från Villarreal: Reina.

Från Las Palmas i div 2: Rubén Suárez.

Från Levante i div 2: Aganzo.

Från franska Bordeaux: Riera.

Från skotska Rangers: Mikel Arteta.

Inte alla, men nästan samtliga, spelade den gångna helgen.

Torsdag 13 november checkar detta kanongäng in på Hotel Mårtenson i Halmstad.

Lasse Sandlin