Varför lämnar de Zlatan ensam i en storm av diva-anklagelser?

FOTBOLL

Om Zlatan hetat till exempel Fredrik hade vi sluppit det här.

Inget bråk.

Inget tjafs.

Inget tröttsamt snack om fana och fosterland.

Inte för att till exempel Fredrik skulle sprungit ljumskarna av sig i en U21-match.

Men han hade aldrig sagt "omotiverad".

Det som en filosofiprofessor kan göra med tre års undervisning kan Zlatan göra med en apelsin. Jag vet inte riktigt hur Rosengårds Ronaldo bär sig åt, men han har en underbar förmåga att ställa de fotbollsfilosofiska frågorna på sin absoluta spets.

Ingen plikt att ställa upp

Han stal en straff - och vi frågade oss "Var går gränsen mellan Individen och Laget"?

Han tackar nej till landslaget - och vi frågar oss "Är det en plikt att ställa upp"?

Jag tycker inte det.

Jag tycker att det finns mängder av skäl till att välja att i n t e spela för Sverige. Säg att du inte gillar tränaren, det gjorde Pär Zetterberg. Säg att du vill vara med familjen, det gjorde Henrik Larsson. Säg att du inte passar in, det gjorde Torbjörn Nilsson. Det är inte så underligt eller konstigt, särskilt inte i den moderna, allt mer krävande fotbollsvärlden.

Men säg inte "jag är inte motiverad".

Landslagsspel fungerar i folkopinionen ungefär som studielån. Om du lirar i knatteskolan, utbildas genom pojkallsvenskan, får stöd av tipselitpengarna och så småningon syns i skyltfönstren i allsvenskan och landslagen så har du skaffat dig en tacksamhetsskuld. Du förväntas att betala tillbaka den, en avbetalning varannan månad i fem eller kanske tio år, sedan har du gett tillbaka det du fått och kan stämpla ut och spela golf med polarna medan landslaget spelar EM-kval i Uzbekistan.

Men Zlatan är 22 år.

Han ska vara motiverad, han borde dessutom inse hur viktigt det är för Sverige att ge en ny generation spelare chansen att få dyrbar mästerskapsrutin i ett OS.

Klart folk blir arga

Så när Lars Lagerbäck och Torbjörn Nilsson på en presskonferens säger att Zlatan meddelat att han saknar motivation för att spela en avgörande, viktig landskamp är resultatet självklart.

Folk blir förbannade.

Det är inget underligt med det. Det märkliga är att Zlatan över huvud taget hamnat i den här positionen.

Han har ont, han är sliten, han tuggar voltaren som Lagerbäck tuggar tuggummi.

Precis som Fredrik Ljungberg har han ett stentufft matchprogram, precis som Ljungberg har han en arbetsgivare som kräver att han ska vara hel och fräsch för avgörande matcher i Champions League. Han är alltså en ung man i en tuff situation. Därför tackar han nej, och det är inget särskilt dramatiskt med det.

Så långt är jag överens med Lars Lagerbäck.

Problemet ligger på ett annat plan.

Zlatan är en artist, ett fotbollsgeni (och så vidare, ni kan allt det där), men man kan inte anklaga honom för att vara en smidig och verbalt slipad ung man. De egenskaperna ingår liksom inte i paketet Zlatan. Han stoppar kniven i munnen. Han lägger upp fötterna på bordet. Han snor straffar.

Zlatan är inte Fredrik Ljungberg (som hade sagt "ont i ljumsken").

Zlatan är Zlatan.

Måste ge honom chansen

Om Sverige inte klarar av att ge den liraren chansen att trivas, må bra och växa så är Sverige värdelöst. Det är därför jag undrar vad landslagsledningen sysslade med i torsdags. Varför hängde de ut Zlatans "nej" under den provocerande omotiverad-rubriken? Varför lämnade de Zlatan ensam i en storm av svikar- och divaanklagelser? Varför skyddade de inte honom, på samma sätt som de gjorde när de mörkade lagets irritation efter straffincidenten i Göteborg?

När jag frågar Lars Lagerbäck förklarar han att de journalister som var på plats på presskonferensen "tolkade" allting lite taskigt.

Jag var inte där, men jag kan åtminstone konstatera att den som läser på svenska fotbollförbundets egen hemsida får läsa två citat om Zlatans nej. Det ena är Torbjörn Nilssons, det andra Lagerbäcks.

Båda pratar om bristande motivation - ingen säger ett förbannat något om en ömmande ljumske.

Jag vet inte, det kanske finns taskiga tolkar även på förbundet.

Till sist, på temat ofrivillig komik: Torbjörn Nilsson sa så här om hur U21-landslaget ska ladda upp inför Spanien-matchen:

- Vi har försökt få tag på biljetter till Thomas Petersons fars "Var är Zlatan?" men det har inte gått så bra.

Simon Bank