"Landslaget har gjort bort sig"

Nu växer kritiken mot förbunds-kaptenerna

FOTBOLL

Utmålad som omotiverad sågades Zlatan Ibrahimovic, 22, av kritikerna.

Andra reagerade annorlunda.

- Det är landslagsledningen som gjort bort sig, säger en person i landslagsgruppen.

Lagerbäck.

Agerandet kring Zlatan Ibrahimovics nej till U 21-landslaget var i går omdiskuterat både bland spelare och ledare.

Flera personer som Sportbladet talade med i går uttryckte förvåning över vad som sagts av förbundskaptenerna Lasse Lagerbäck och Torbjörn Nilsson.

Samtidigt är frågan alldeles för känslig för att någon skulle våga framföra kritiken offentligt.

- Man kan inte gå ut och säga att Zlatan inte känner sig motiverad att spela i landslaget. Då hänger man ut honom på ett oschyst sätt. Oavsett vad Zlatan sagt eller inte så borde förbundskaptenerna uttryckt sig annorlunda, säger en av Sportbladets källor.

Håller med

En kritik som U 21-förbundskaptenen Torbjörn Nilsson delvis håller med om.

- Det är möjligt att vi skulle förtydligat att han är sliten och att det är därför han inte vill spela. För återigen, jag har full respekt för det beslutet från Zlatan. Med det spelprogrammet han har så har jag förståelse för om han känner att han behöver vila.

Vad har du fått för information om Zlatans ljumskproblem?

- Jag har pratat med Jonas Nystedt (medieansvarig i landslaget), som sagt att Zlatan är sliten. Exakta skadorna vet jag inte. Jag själv hade ett väldigt kort samtal med Zlatan. Jag ringde för att få bekräftat det jag hört från Tommy och Lasse, säger Torbjörn Nilsson.

Känner du till att han spelar matcherna på smärtstillande medel?

- Nej, det visste jag inte.

Förbundskaptenen Lasse Lagerbäck var den som tillsammans med Torbjörn Nilsson förde fram motivationsproblemen som anledningen till Ibrahimovics nej till landslaget.

- Zlatan upplevde det så, han tyckte inte att han kände en hundraprocentig motivation. Det var vad han sa när Tommy pratade med honom, säger Lagerbäck.

Otydliga?

Enligt journalister som var på presskonferensen var det enbart Tommy Söderberg som efter den officiella delen sedan i enskilda samtal med reportrar pratade om Zlatans ljumskproblemen.

Borde ni inte varit tydligare med att förklara att Zlatan har ont?

- Man kan alltid diskutera ordval, men min upplevelse är att orden alltid tolkas av de som sprider informationen. Vi försökte säga att han haft den här belastningen i ljumskarna, säger Lasse Lagerbäck.

Uppenbarligen har förbundets egna skribenter inte heller lyckats tolka informationen.

För varken i A- eller U 21-landslaget uttagning nämns något om Zlatans skadeproblem på fotbollförbundets egen hemsida.

Det finns källor inom landslaget som kritiserat er för att ni framställde det som att Zlatan var omotiverad, att ni borde skyddat honom.

- Det där är en pseudodiskussion, eftersom de som tycker så inte var på presskonferensen och alltså inte vet vad som sas där, säger Lasse Lagerbäck.

Simon Bank, Michael Wagner