Ajax läkare: Jag har pratat med svenskarna om hans ljumskproblem

FOTBOLL

AMSTERDAM

Officiellt hette det att Zlatan Ibrahimovic, 22, saknade motivation.

Knappt någon berättade om hans ljumskproblem.

- Han har haft ont i sex månader. Jag har pratat med de svenska landslagsläkarna om det, säger Ajax läkare Edwin Goedhart.

Magnus Forssblad.

Det holländska mästarlaget har ett mycket intensivt program just nu med spel både i liga och Champions League.

Långa perioder innebär det matcher två gånger i veckan.

Ungefär så såg det ut för Ajax också förra säsongen.

Det var då, i våras, som Zlatan Ibrahimovic började få mer intensiva problem med ljumskarna.

- Han har fått massage, anpassad träning och re-habövningar, och nu under en längre period så har han fått smärtstillande medicin, som voltaren, i samband med varje match, säger Goedhart till Sportbladet efter Ajax träning i Amsterdam.

Behöver vila

I slutet av matcherna, efter 70-75 minuter spel, har ofta de smärtstillande medlen inte hjälpt längre och svensken har bytts ut eller tvingats fortsätta spela med minskad rörlighet som följd.

Vilken behandling skulle han behöva för att bli bra?

- Vila är bäst. Vi hoppas att vi med hjälp av våra metoder kan hålla Zlatan i spel fram till det månadslånga vinteruppehållet - då får han chansen att vila, säger Edwin Goedhart.

- Men fram till vintervilan är uppehållet för landslagsspel i november det enda tillfället för spelare som inte är med i något landslag att vila i en vecka.

Vad tycker du om att Zlatan inte spelar med något av de svenska landslagen?

- Som läkare i Ajax tycker jag givetvis att det är bra.

Missuppfattningar

Zlatan Ibrahimovics ljumskproblem är ingen hemlighet för det svenska landslaget.

- Jag har pratat med läkarna Valentin och Forssblad flera gånger, säger Goedhart. Både när Sverige spelade två matcher i EM-kvalet i september och sedan i samband med matchen mot Lettland.

Sedan tycks det blivit en miss i kommunikationen mellan läkarna, Ajax och svenska förbundet och kanske även mellan Zlatan och förbundskaptenerna.

- Jag vet att Zlatan haft problem med ljumskarna hela hösten, men jag har fått uppfattningen att problemen blivit bättre, säger landslagsläkaren Magnus Forssblad.

- Samtidigt är det en balansgång. Belastar man spelaren för mycket kan det onda stoppa honom helt från att spela matcher.

Men huvudorsaken till hans nej sas vara att han saknade motivation.

- Jag trodde att det handlade om att han inte var helt fit, säger Forssblad. Men jag vet inte hur mycket Zlatan har snackat med Lasse och Tommy om sina ljumskproblem.

Michael Wagner