Sveriges mest omtalade man

"Jag får en kick av att göra annorlunda grejer"

1 av 3 | Foto: MATTIAS EDWALL/MAGAZINE CAFÉ
omslagspojke Namn: Zlatan Ibrahimovic. Född: 3 oktober 1981. Längd: 192 cm. Vikt: 84 kilo. Position: Forward. Klubb: Ajax. (Gick från Malmö FF 19 år ung för 82 miljoner kronor). A-landslagsdebut: 25 april 2001, borta mot Schweiz. Landskamper/mål: 19/6. Debut i Ajax: 8 augusti 2001, mot Celtic i en träningsturnering. Aktuell: Ständigt. När han inte fanns med i U 21-truppen i veckan skapade det stora rubriker. Och nu dyker han upp som omslagspojke på Café. "Jag struntar i om folk skakar på huvudet åt bilderna", säger han.
FOTBOLL

AMSTERDAM

Efter ett par dagar med braskande rubriker visar Zlatan Ibrahimovic, 22, upp en annan sida.

Som fotomodell.

Säkert provocerande för många det också.

- Jag får en kick av att göra lite annorlunda grejer vid sidan om fotbollen, säger han.

Det är i det nya numret av magasinet Café som Ajaxstjärnan porträtteras på ett annorlunda sätt.

Tidningen beskriver den unge spelarens liv från okänd talang i Malmö till megastjärna och, redan nu, fotbollsikon i holländska Ajax.

Men bilderna som illustrerar reportaget visar upp en tidigare okänd sida av Zlatan Ibrahimovic.

Som ruffig, tuff fotomodell med uppknäppt träningsoverallsjacka.

- Jag ställde upp för att det är en kul grej. Jag gillar att göra lite annorlunda grejer, säger han till Sportbladet efter ett träningspass på Amsterdam Arena.

- Jag har sett bilderna i förväg och jag tycker att dom blev fräcka och bra. Folk fattar nog inte hur mycket jobb som ligger bakom. Fotograferingen i Stockholm tog över sex timmar. Vi höll på från nio till tre på eftermiddagen, säger Zlatan.

Bryr sig inte vad folk tycker

En del kommer säkert att skaka på huvudet åt bilderna.

- Äsch, det struntar jag i. Jag bryr mig inte. Så länge mina fötter talar på planen så är detta bara en extragrej vid sidan om fotbollen. Då kan ingen kritisera mig för det. Jag får en kick av att göra lite nya grejer vid sidan om fotbollen

Den här hösten har Zlatans fötter, ben och huvud klarat av jobbet på planen bättre än någonsin.

I holländska ligan har svensken gjort sex mål och i Champions League ett mål.

De senaste dagarnas bevakning av Zlatan i svenska tidningar har dock handlat om helt andra saker än hans utveckling på planen eller glamorösa magasinsbilder.

Ibrahimovic har blivit anklagad som en slags landsförrädare sedan förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Torbjörn Nilsson (U 21) ganska ensidigt förklarat att Ajaxspelare inte spelar i landslagen de närmaste tiden på grund av att Zlatan är omotiverad.

Något som visat sig att vara långt ifrån hela sanningen.

Vet inte om värken går över

Zlatan har stora problem med vänster ljumske och är sliten efter ett intensivt spelprogram i ligan och Champions League med Ajax.

Matcherna spelar han på smärtstillande tabletter.

Som i eftermiddag när Ajax möter Den Haag på bortaplan i Eredivisie.

- Det jobbiga är att jag aldrig vet när värken går över. Och det vet inte läkarna heller. I början tänkte jag mycket på det. Nu reagerar jag inte längre. Jag har vant mig vid att ha ont i ljumsken när jag går eller kliver ur sängen. Det gör ont upp mot magen.

Är operation ett alternativ?

- Dom säger att det blir bättre om man opererar, men att problemen ändå kan komma tillbaka. Just nu tycker jag inte det är någon lösning. Då är jag borta minst sex veckor från fotbollen och det vill jag inte nu, inte när det är så många viktiga matcher i Champions League.

Vad det ett svårt beslut att ta att tacka nej till landslaget?

- Jag blev inte uttagen, så jag behövde inte tacka nej. Får jag chansen att vila så måste jag göra det. Jag måste lyssna till min kropp. Som sagt, jag är ingen robot.

- Om U 21-laget tar Sverige till OS så är det självklart att jag skulle vilja spela där. Flera av mina kompisar i Ajax kommer vara med. Tänk att vara med i ett OS för Sverige. Hade jag varit frisk så hade jag ställt upp med en gång i kvalmatcherna mot Spanien.

Fotona i Café ger en bild av Zlatan Ibrahimovic.

De som fått chansen att möta honom under ett par års tid har märkt hur han förändrats som person till en mer mogen, ung man.

Har blivit en ledartyp

I Ajax har de fått ett ännu tydligare bevis på det.

Ledare och spelare har roligt och gläds över Zlatan Ibrahimovics frivilligt påtagna storebrorsroll till rumänska nyförvärvet, underbarnet Mitea, som värvades i vintras som 17-åring till Ajax.

168 cm och 61 kg Mitea ser i sällskap med Zlatan verkligen ut som en yngre bror till den storvuxne svensken.

- Vi har fått bra kontakt med varandra. Mitea är ny i klubben och jag vet hur det är. Jag hade själv ingen som hjälpte mig så när jag kom hit. Jag gör allt för att hjälpa honom. Han är en fantastisk spelare och som person är han riktigt bra... även om vi knappt förstår varandra, haha, skrattar Zlatan.

- Det känns bra att vara inblandad, att ta lite ansvar.

Du tar inte med honom på några dumheter då?

- Nej, nej, nej. Han är bara 18 år. Han kommer inte in någonstans...

Säger Zlatan Ibrahimovic, 22 år, och redan en veteran.

Michael Wagner