Ny superboll i EM

Nu lanseras den helgjutna och sömfria fotbollen: Alla som testat den upplever en helt annan känsla

FOTBOLL

Tänker du syna EM-bollen i sömmarna?

Glöm det.

Sportbladet kan avslöja att den helgjutna fotbollen är här.

I samband med att EM-slutspelet lottas i Lissabon den 30 november kommer den nya EM-bollen att lanseras. Två av fotbollens superstjärnor, David Beckham och Zinedine Zidane, har deltagit i utvecklingsarbetet och testat den nya superbollen.

- Dessutom har vi gjort blindtester med bland annat Bayern München. Utan att meddela spelarna har de tränat med den nya bollen. Efteråt har de kommenterat skillnaden. Alla har varit väldigt positiva. De upplever en annan känsla, en annan touch, säger Martin Eisele, kategoriansvarig för fotboll på Adidas.

Hemligheten med den nya bollen är att den inte sys, utan gjuts ihop i en patenterad tillverkningsprocess.

Inga markanta sömmar

- Den nya bollen ser ut som en vanlig boll och görs fortfarande i 32 paneler, men "sömmarna" blir inte lika markanta med den nya teknologin. Det finns en stor fördel med att slippa sömmarna. Det är ju där fukt och vatten tränger in, som gör att bollen kan bli svårbalanserad. Det problemet har vi eliminerat med nästan hundra procent.

- På en sydd boll är ytan bruten, men i och med att ytterskalet är homogent reagerar bollen på samma sätt oavsett hur och var man sparkar på bollen. Vi har eftersträvat att göra den så rund och balanserad som möjligt, säger Martin Eisele.

Vad får EM-bollen för färg?

- Det kan jag inte säga, men det blir något klatschigt som passar bra ihop med värdlandet.

Niklas Skoog, allsvenskans EM-aktuelle skyttekung, ser fram emot att få testa den nya bollen.

Skoog: Stor skillnad

- Det är roligt att följa utvecklingen, men jag vet inte om det blir världens bästa boll. Den kan ju vara en katastrof också. Men bollen, själva bollträffen och bollbanan kan förbättras, tycker jag.

- Det är stor skillnad på olika märken. En boll som tappar luft blir helt annorlunda att skjuta med. Det är väl det man är ute efter, att få fram en boll som behåller sin spänstighet, säger Niklas Skoog.

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM