Gör om galan igen - det här var pinsamt

Pompösa tal, usla tal, dyslektiska tal, autistiska tal - sen räddade tjejerna tillställningen

FOTBOLL

Vi har alla våra perversa lustupplevelser och Fotbollsgalan är nästan alltid en av de stora.

I år motsvarade den alla våra förväntningar.

Jag var verkligt orolig där ett tag när det såg ut som om den inte ens skulle kunna starta...

Foto: SCANPIX
Konfrenciererna Rickard Olsson, Suzanne Sjögren och Richard Sjögren hade kul. Det var det inte alla som hade.

Det var lite skakigt.

Vi visste ju att Alcazar skulle vara med och en del av oss trodde nog att de toppat sitt nerbrännande av ett diskotek på Avenyn i fredags med att kortsluta hela Scandinavium.

Antagligen hade de det.

Men sen kom allt det där man verkligen vill ha: pompösa tal, usla tal, nervösa tal, dyslektiska tal, pladdriga tal, autistiska tal.

Pinsamt nog för de normalt så pompösa killarna var det tjejerna som räddade ansiktet på den ras som kallas fotbollsspelare. Medan killarna nervöst stammade och svettades så talade samtliga vinnande kvinnor med starka, klara och stolta röster. De sa inga minnesvärda saker men de pratade åtminstone så att man hörde vad de sa och de gav i alla fall en antydan av att att de inte var fjortisar som höll föredrag på samhällskunskapen.

Tack för det, kvinnor.

Ja, en var kanske kvar på fjortisstadiet. Jossan drog i kjolen och sa nåt konstigt men är man årets nykomling så är man...

En person räddade jippot till en smula klass; Caroline Jönsson höll ett tal som förtjänade namnet. Annars sas inte mycket. Inte ens Zoran Lukic och Sören Åkeby hade nåt att säga. De skyllde på att de trodde Lars-Tommy skulle vinna men det duger inte. Är man nominerad som en av Årets personligheter ska man förbanne mig ha nåt att säga, Zoran.

TV-produktionen blev en kvalificerad mardröm. Galan startade inte och istället visades Sahlene och "När och fjärran". Vi fick se Peter Siepen på bandyturné med buss och föga anade vi då att det här var det mest upphetsande om sport vi skulle få se den här kvällen.

20.42 startade galan. Då började den verkliga mardrömmen.

Då var det slut med underhållningen. Då var det inte bandy i Karlstad längre utan snarare Enköpingsklass.

Som Årets mål hade nominerats två halvfula mål av Hanna Ljungberg och Josefine Öqvist. Jag funderade i timtals på varför just de två målen var med och den enda förklaringen jag kan komma på är att det var de i stort sett enda matcherna i damallsvenskan som TV 4 hade bilder från. Jag har sett åtskilliga snyggare mål.

Vad hade Malin Moström i öronen?

I avdelningen plågsamma djurförsök fanns det några godbitar.

Patrik Anderssons och Jocke Björklunds nomineringstal var inte direkt samspelt. Jag fattade ingenting.

Var Magnus Carlsson i Alcazar stylad till Andreas Andersson?

Hade Malin Moström silvergranar i öronen?

Varför lät alla som om de vrålade i en hangar. Trodde de fortfarande att propparna var trasiga?

Schwarz och Kranjcs tal var bäst

Bästa repliken var Rickard Olssons:

- Jesper Blomqvist hade ingen frisyr - det var ett rop på hjälp.

Sämsta repliken:

Rickard Sjöbergs lätt dammiga:

- Grynet... ah... en liten färgklick.

Allra bäst var Stefan Schwarz och Armand Krajncs nomineringstal. Om jag räknade rätt innehöll det sju ord. Sammanlagt. Det var precis lagom.

Fotbollsgalan måste göras om, skrev jag förra året. Det är pinsamt att damerna behandlas så illa i en gala som förbundet står bakom. Det är ohållbart, tyckte jag då.

Nu var damerna med på jämlik basis. Det var inte bra det heller.

Galan måste göras om igen. Definitivt.

Sluta blanda allsvenskan och världsklass

Utlandsproffsen skiter i den om de inte får Guldbollen. Det är ju löjligt om de flesta vinnarna inte ens kommer. Nominerade som inte kommer dödar alltid en gala.

Det går inte att blanda äpplen och päron, allsvenskan och världsklass. Jag tror att det vore betydligt roligare och rimligare att göra det här till en gala som enbart gäller de båda Allsvenskorna. Dessutom ska det vara tre nomineringar i en kategori.

Fotbollsgalan i år var alltså kanon. Fruktansvärt försenad, lång, pompös, dålig och... alldeles underbar. Precis som det ska.

Anrell betygsätter Fotbollsgalans talare

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM