Allihop var där - utom stjärnorna

Lagrell: Inte bra att våra största stjärnor saknas

FOTBOLL

GÖTEBORG

De största stjärnorna ratade Fotbollsgalan.

Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic var inte på plats

i går.

- Synd att inte fler av oss killar kommer när hela damlandslaget fanns på plats, säger guldbollenvinnaren Olof Mellberg.

Foto: PETER WIDING
STJÄRNFALL PÅ GALAN Richard Olsson ledde fotbollsgalan - men det var en gala utan de allra största stjärnorna. "Inte bra att våra största stjärnor saknas", säger Lars-Åke Lagrell.

Henke, Freddie och Zlatan var inte de enda herrlandslagsspelare som saknades: Anders Svensson, Magnus Hedman, Johan Mjällby, Michael Svensson, Erik Edman, Marcus Allbäck, Andreas Jakobsson och Teddy Lucic dök inte heller upp.

Orsakerna varierar - i många fall är det klubblag eller skador som sätter stopp.

Lagrell är bekymrad

Dock inte i alla.

I samtal med förbundets presschef Jonas Nystedt har Henke Larsson (familjeskäl), Magnus Hedman (valde att stanna hemma), Anders Svensson (stannade hemma), Michael Svensson (mitt uppe i en flytt) lämnat andra förklaringar.

Svenska Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell är bekymrad.

- Jag hade föredragit att de var här. Galan är propaganda för svensk fotboll och då är det inte helt bra att våra största stjärnor saknas, säger han.

Är herrstjärnorna inte så intresserade av att komma på galan?

- Det är möjligt att det är så. Men man får inte glömma att de har ett hårt program och är mitt i en tävlingssäsong.

Lagkaptenen Olof Mellberg fanns på plats, i första hand för att ta emot guldbollen. Han tycker det är tråkigt att inte fler herrar från Blågult kom.

- Klart att det är tråkigt att inte fler landslagsspelare är här. Men det är bara att inse fakta, de flesta har svårt att komma loss från sina klubblag, säger han.

Mellberg fortsätter:

- Jag har pratat med Jonas Nystedt som har försökt att få hit så många av oss spelare som möjligt. Problemet är att den svenska säsongen är över, medan proffsklubbarna är mitt upp i sina.

- Till Fotbollsgalan kan inte fotbollförbundet kräva att proffsklubbarna släpper i väg spelarna. Men visst är det synd att inte fler av oss killar är här när hela damlandslaget fanns på plats.

Förre Djurgårdstränaren Sören Åkeby tycker att Fotbollsgalan borde lagts på ett annat datum.

- Man bör se över när man lägger galan så den passar med landslagets samlingar, säger Åkeby.

Lars-Åke Lagrell, kunde man inte lagt galan i anslutning till landslagssamlingen senare i veckan?

- Jag tror att Egypten-matchen lades in senare i programet än galan. Så det hade inte varit möjligt. Däremot, om vi skulle spelat play off, då hade hade vi kunnat samlat spelarna här i Göteborg.

Missar de som inte kom något?

- O ja. Vi hade en jättetrevlig kväll, säger Lagrell.

Här är landslagsprofilerna som nobbade eller missade Fotbollsgalan:

Robert Laul, Michael Wagner