När Mellberg tog klivet in i mitten i landslaget

- då blev det Guldbollen direkt - Victoria Svensson ett självklart val till Diamantbollen: Vickan, 2003 är ditt år

FOTBOLL

GÖTEBORG

Sällan har därför ett jurymöte gått snabbare än årets.

När våra förbundskaptener äntligen insåg att Sveriges bäste mittback skulle in i försvarets mitt och inte gå och slicka sidlinjen på högerkanten, så blev det Guldbollen direkt.

Guldbollen 2003 till Olof Mellberg - Gullspångs IF, Degerfors IF, AIK, Racing Santander och Aston Villa FC.

En resa som låter som en pojkbokstitel: Från Gullmovallen till Villa Park.

Svenska Fotbollförbundets och Aftonbladets pris till Sveriges bäste fotbollspelare 2003 går alltså till Gullspång, den lilla kommunen vid Vänerns östra strand som efter kommunsammanslagningen 1971 tillhör både Värmland och Västergötland, och där den laxrika Gullspångsälven som rinner rakt genom samhället.

I Nationalencyklopedin läser jag att historieforskarna kommit fram till att namnet Gullspång, från början Gulspång, egentligen betyder "guldsmycke".

Ett guldsmycke till gullgossen från Gullspång - Guldbollen, alltså.

"Player of the month"

Som juryn skriver i motiveringen: "En självskriven nyckelspelare för både land och klubb. Med sina fotbollstekniska egenskaper och sin enorma vinnarvilja är han en utmärkt representant för svensk fotboll i världen."

Ett föredöme genom sitt sätt att spela, är han. Alltid med pondus och alltid ger han allt, både för sig och för sitt lag.

Snabb och brytsäker, vältajmad i tacklingarna, ytterst sällan i tidsnöd.

Redan i årets första månad röstades han av Premier League-fansen fram till "Player of the month", och under året har Olof fortsatt att ta steg framåt; både som spelare och ledare.

Inköpt i juli 2001 för 80 miljoner kronor för att ersätta Gareth Southgate i Aston Villas mittförsvar, och det har han sannerligen gjort på ett övertygande sätt under de nu drygt två första åren av femårskontraktet, "Ollie" som han kallas i Birmingham och på Villa Park.

Men det var alltså på Gullmovallen Olof Mellberg slog sina första bollar i karriären.

Han har vinnarskalle

Under förra sommarens VM läste jag en GP-artikel (Bolennart Larsson) där Bertil Arvidsson, vaktmästare på Gullmovallen, berättade sitt minne av Olof:

- Han spelade i P16-laget, sedan la han av. Började spela tennis och golf men blev aldrig bäst, så han kom tillbaka. En målinriktad kille som kunde ligga på planen och tjuta när det gick emot, så skällde han på de andra.

För att använda Tommy Söderbergs språkbruk: Olof Mellberg har vinnarskalle.

Det såg vi inte minst i den bisarra EM-kvalavslutningen mot Lettland då kapten Mellberg eldade på sina trupper och själv gick i främsta ledet även i offensiven för att förhindra nederlaget; förgäves.

"Man kan ej vara nog försiktig i valet av sina föräldrar", skrev en gång en skolpojke i en ofta citerad uppsats.

Degerfors & Aston Villa

Även i det fallet har årets Guldbollen-vinnare lyckats. Både mamma Berit och pappa Eric är gymnastiklärare, vilket naturligtvis underlättade starten på sonens idrottskarriär.

Men plantor som drivs upp i hemmiljö - som Olof från Gullspångs IF och landslagskompisen Andreas Andersson från Hova IF i samma kommun - måste för att utvecklas dra ut i världen, och de som då blir kvar på orten räcker inte för några högre serier.

Årets kommunresultat: Gullspångs IF trea i västgötafotbollens division 5 norra efter Lidköpings IF och Råda Bk med före Axvalls IF - Hova IF tia av tolv lag i division 6 Mariestad.

Även sportjornalister har favoritlag, och här är platsen att berätta att två av mina är Degerfors IF och Aston Villa FC.

Degerfors för att jag själv är brukspôjk, för att jag varit bollpojk bakom "Skjorta" Bergström, för att jag fick debutera i vårt järnbruks A-lag på högeryttern intill den legendariske degerforsaren "Hofors-Lasse" Eriksson, och för att jag fortfarande har många goda vänner från Degerfors.

Aston Villa efter en tvåveckorsperiod i Birmingham under pingis-VM 1977 med flera Villa Park-matcher och en trevlig gin-och-tonic-stund med managern Ron Saunders.

För Aston Villa är detta den första Guldbollen, medan Degerfors varit inblandad i flera tidigare; senast Ralf Edströms båda 1972 och 1974.

Faktiskt var lilla Degerfors Guldbollens dominerande klubb de första åren, 1946-51.

2003 - "Vickans" år

Av de sex första bollarna hade tre direkt anknytning till Degerfors IF: 1947 spelade visserligen Gunnar Nordahl i IFK Norrköping men på vägen från Hörnefors till Norrköping hade Gunnar 1940-44 spelat i Degerfors medan både 1948 års Bertil Nordahl och 1951 års Olle Åhlund står i Guldbollen-historien inskrivna med klubbnamnet Degerfors iF.

Det här har hittills varit en osedvanligt ojämställd krönika. Det är helt avsiktligt.

Beror nämligen på att det var tjejerna som dominerade själva galan, och styrelseledamoten Susanne Erlandsson log efteråt:

- I dag kunde jag inte klaga...

Med målvakten Caroline Jönsson som Årets personlighet - spirituell, glittrande glad och i sitt tacktal till och med giftig.

Med bättre tacktal också av Marika Domanski Lyfors och av Victoria Svensson, den självklara Diamantbollen-vinnaren.

Vunnet i hårdast tänkbara konkurrens. Eller som "Vickan" uttryckte det:

- Själv tycker jag Hanna Ljungberg är världens bästa fotbollsspelare.

Inte 2003, Victoria.

2003 var ditt år!

Lasse Sandlin