Nytt förslag: Filmare visas ut i två minuter

Peter Fröjdfeldt: Kan bli struligt

FOTBOLL

Fifa överväger just nu ett förslag för att komma tillrätta med filmningarna inom fotbollen.

Förslaget går ut på att en spelare som är skadad och behöver vård - eller fejkar en skada - måste lämna planen i minst två minuter innan de får delta i spelet igen, uppger sajten Ananova.com.

Förslaget är framtaget av den legendariske polske fotbollsspelaren Zbigniew Boniek som är en av medlemmarna i Fifas fotbollskommittée.

Fifas president, Sepp Blatter, säger i en kommentar:

- I de flesta fall är dessa skador inte riktiga skador och så fort de kommer till linjen - den magiska linjen som jag kallar den - så är allt bra igen.

Han fortsätter:

- Det är inte bra för fotbollen - det är fusk. De ligger kvar när de är trötta eller kanske om laget inte spelar så bra - för att ge coachen en chans att ge dem några nya instruktioner.

Krävs ändrade regler

Peter Fröjdfeldt, rutinerad domare som dömer både i allsvenskan och internationellt, är försiktigt positiv till förslaget, även om han ser en del problem.

- Visst händer det ibland att spelarna ligger ”döda” på plan tills någon kommer med en vattenflaska. Men det är inte bara att införa en tvåminutersregel. Det krävs att någon har hand om tiden och att man ändrar i reglerna för hur spelarna ska få komma in igen efter skada, säger Peter Fröjdfeldt till aftonbladet.se.

- Om till exempel två killar nickar ihop och den ena kan lappas ihop på 30 sekunder, då kan det bli strul, säger Fröjdfeldt.

- Men kan man få spelarna medvedna om att de måste resa sig om de kan så, ja, varför inte?

Förslaget ska nu diskuteras av Fifas domarkommittée.

Malin Lundmark, Benjamin Thorén