- Jag accepterar inte att vara tvåa

Hedman berättar om sin väg tillbaka

FOTBOLL

KAIRO

Magnus Hedman har jobbat hårt efter sina skadeproblem och kommit tillbaka som ordinarie målvakt i Celtic.

Nu siktar han in sig på Andreas Isakssons landslagsplats som de flesta ser som helt gjuten för djurgårdaren.

- Kanske med all rätt. Han har stått större delen av EM-kvalet och varit bra. Men det kan inte jag acceptera, säger Hedman.

Foto: SCANPIX
HÄNDIGE HEDMAN I träningslandskampen mot Egypten i dag är Magnus Hedman tillbaka i målet och till EM vill han ha tillbaka sin förlorade plats som förstemålvakt från Andreas Isaksson.

Magnus Hedman, 30, var oomstridd landslagsmålvakt, med ett fantastiskt lågt snitt av insläppta mål, när en krampkänsla inför kvalmatchen mot Lettland på en vecka utvecklade sig till en vadmuskelskada som skulle fördärva drygt ett halvår.

Tre olika muskler gick sönder om vartannat i vaden.

- När du har varit igång med en träning en vecka per gång och det går sönder igen. Det är verkligen att testa sitt psyke, säger Magnus Hedman och utvecklar:

- När man suttit i gymet varje dag i fem månader och så går vaden i sönder igen. Då undrade man om det var värt att hålla på. Men man har gränser som man aldrig kliver över. Jag är fotbollsspelare och har kontrakt. Man betalar pengar för att jag ska göra något.

Nytt bakslag

När han väl jobbat sig tillbaka i fysisk form kom nästa bakslag.

- Jag fick en meniskskada och bakre ledbandet skadat, men kom tillbaka igen och spelade mycket i träningsmatcherna inför den här säsongen med Celtic. Men i första tävlingsmatchen stod jag inte.

Managern Martin

O"Neill valde i stället att satsa på Rab Douglas.

- Det var början på säsongen och jag hade varit mycket skadad säsongen innan. Jag ansåg mig inte ha rätt att gå upp och säga att "hej, jag ska spela".

Hedman tog tillbaka sin plats - men...

- Sen kom Bayern München i Champions League och ett nytt bakslag. Men sen den dagen kan jag säga att jag spelat mitt bästa målvaktsspel.

Efter tavlan mot Bayern München, där han släppte in ett mål alldeles för enkelt, har Magnus Hedman tränat höjdspel fem-sex timmar extra varje vecka.

- Ja sa att nu får det fanimej vara slut med skitmål. Jag säger inte att jag aldrig mer kommer att göra ett misstag för det kommer jag säkert att göra men jag ska jobba för att jag inte ska göra det.

Tavlan mot Bayern München var i sig själv inte så grov att den behövde föranleda en total revidering av sitt eget spel.

- Nej. Det var mer matchen som helhet. Jag hade inte den rätta matchkänslan i mig. Det var därför jag började träna extra. Plus att jag ville bevisa för Celtic att jag kunde hantera ett misstag och komma igen.

Han har kommit igen och visat stabil form länge i sitt klubblag.

- Fortsätter jag att prestera som jag har gjort i Champions League och med Celtic så ska jag nog kunna konkurrera med Isaksson. Jag spelar trots allt på en högre nivå än han gör klubbmässigt.

Magnus Hedmans facit i landslaget var ett av Europas bästa bland landslagsmålvakterna.

- Det räknas liksom inte längre eftersom det nu har kommit upp någon som har tagit Sverige till EM. Då krävs kanske ytterligare lite av mig för att ta tillbaka platsen.

Stefan Alfelt