EM-succé – då får Lagerbäck ta över

Källor till Sportbladet: Förbundet vill ha Lars

FOTBOLL

KAIRO

En nystart inför EM kallar Lasse Lagerbäck kvällens landskamp mot Egypten.

För honom själv handlar det om mycket mer. Hans framtid som förbundskapten kan hänga på om det blir succé i EM eller inte.

– Vi vill inte utsätta oss för press genom att sätta ett datum för när frågan ska vara löst. I princip kan vi vänta till efter EM, säger svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Foto: SCANPIX
ENSAM HERREMAN Efter EM kommer Lars Lagerbäck ensam att leda det svenska fotbollslandslaget, enligt källor till Sportbladet.

Tommy Söderberg har sagt nej till en fortsättning efter EM medan Lagerbäck sagt att han gärna fortsätter som förbundskapten över nästa VM-kval och förhoppningsvis ett VM-slutspel i Tyskland 2006.

Enligt flera av varandra oberoende källor som Sportbladet pratat med kommer Lagerbäck att erbjudas förlängning av sitt kontrakt som förbundskapten för svenska fotbollslandslaget efter EM-slutspelet i Portugal nästa sommar.

”Inte kommit så långt”

Något som Lagrell dementerar.

– Det är naturligt att såna spekulationer uppstår om en av två framgångsrika förbundskaptener som Lagerbäck och Söderberg har varit vill fortsätta när den andre slutar. Men vi har ännu inte kommit så långt i våra diskussioner, säger Lagrell.

– Jag har inget att säga om ett nytt jobb innan jag blir erbjuden det. Jag har ett anställningskontrakt som gäller under nästa år också. Vad som ska hända efter att det tar slut har jag ännu inte diskuterat med någon, säger Lagerbäck.

Spekulationerna om vem som skulle kunna tänkas ersätta Söderberg och Lagerbäck har ofta hamnat på FC Köpenhamns Hasse Backe. Nu talar det mesta för att Backe i stället blir förbundskapten för Norges landslag.

Ersätter sig själv

Av de övriga kandidaterna har Jonas Thern reducerat sin kandidatur med att hoppa av ett sjunkande Halmstadskepp och kan nu knappast vara aktuell som annat än möjligtvis hjälptränare under Lagerbäck.

För någon form av delat ledarskap kommer det förmodligen att bli även efter nästa sommar om Lasse Lagerbäck ersätter sig själv.

Torbjörn Nilsson är naturlig att flytta upp från U21-posten men frågan är om Torbjörn är naturlig andreman i en hierarki?

Frågan om vem som ska bli biträdande förbundskapten är naturligtvis meningslös så länge man inte vet vem som ska ha huvudansvaret. Men i nuläget pekar ändå det mesta på en ny sejour för Lars Lagerbäck.

– Det är en önskan att Lars och Tommy på något vis ska fortsätta att ingå i förbundet framöver, säger Lars-Åke Lagrell.

Som utbildningsansvariga eller som en utbildningsansvarig och en förbundskapten – det är frågan?

Som kanske inte får sin lösning förrän nästa sommar.

Andra som varit aktuella för jobbet som förbundskapten

Stefan Alfelt