Fy farao – det här var öken

…men de här två närmade sig EM: Kul att ta chansen

FOTBOLL

KAIRO

0–1 borta mot Egypten är inte mycket att glädjas åt. Men två spelare kunde ändå vara riktigt nöjda efteråt – debutanten Alexander Östlund och dribblern Christian Wilhelmsson.

– Kul att ta chansen när man får den, säger Östlund.

Foto: BILDBYRÅN
SUCCÉDEBUT Alexander Östlund gjorde sin första A-landskamp – och var bäst på plan när Sverige förlorade med 1–0 mot Egypten.

Tillsammans med Wilhelmsson visade han att han vill vara med i EM-truppen.

– Hoppas att jag inte har försämrat mina chanser åtminstone, säger Wilhelmsson leende.

Snarare tvärtom.

Han dribblade sig in i straffområdet från höger och var snuddande nära att hitta rätt med en passning mellan benen på näste försvarare så att Stefan Selakovic hade blivit helt ren.

Han försökte hitta Selakovic med en passning direkt på volley. Selakovic hann inte men bollen var nära att gå i mål i stället.

Han gav Anders Andersson ett kanonläge rakt framför mål men Andersson fick inte träff på bollen.

Han spelade Selakovic helt ren i något snäv vinkel med en öppnande passning efter att ha snurrat bort en försvarare. Selakovic avslutade löst rakt på målvakten.

Chippen bakom allt

Det mesta som skapades offensivt var frukten av ”Chippens” dribblingar och passningar. Christian Wilhelmsson såg väldigt mycket ut som en blivande EM-spelare.

Och Tommy Söderberg gillade vad han såg.

– Man vet aldrig vad han gör. Han hade ett x antal finter som dom inte gillade. Det är sånt som är viktigt i svensk fotboll. Vi skulle ha fler av den sorten.

Det är spelare som kan gå förbi en motståndare och göra något kreativt som kommer att behövas i ett EM-slutspel.

Östlund bäst på plan

Men planens bäste spelare fanns i debutanten Alexander Östlund.

Östlund spelade som han gjort för Hammarby. Tufft och med full satsning i alla lägen.

– Jag känner en enorm trygghet och harmoni i mitt liv. Det var fantastiskt att få den här chansen. Bara att köra på och ge järnet. Det är mitt spel, säger Alexander Östlund.

Det defensiva jobbet skötte han perfekt med ett par rejäla dueller mot egyptiske stjärnan Mido. Dessutom tog Alexander initiativ offensivt med bra inlägg och fräcka ruscher. Bland annat dribblade han mot tre man och fick fram en passning som gav Olof Mellberg läge att skjuta på mål med en tam vänsterträff.

– Det är enormt skojigt för mig att jag utvecklas hela tiden. Att ta chansen när man får den. Det känns som att jag är på rätt väg.

Och nu är han plötsligt en allvarlig kandidat till en plats i EM-truppen.

– Fantastiskt kul. Bara att köra järnet och utvecklas ännu mer nästa år. Det ska jag göra. Nu vet jag vad det handlar om.

Men trots sina utmärkta insatser kunde de inte glädjas helt. 0–1 var förstås inget resultat de hoppats på.

– Tio minuter är allt de har i den här matchen och det lyckas dom vinna på. Känns surt, konstaterar ”Chippen”.

Plusligan

0–1 mot Egypten gav det blygsamma snittet 2,14. Men att det över huvudtaget blev så högt förklaras i Alexander Östlund och Christian Wilhelmsson.

Plusligan längre ned på sidan.

Stefan Alfelt