Nu börjar det – hjärnornas krig

Trapattoni: Ni har inte de stora stjärnor som vi har

FOTBOLL

LISSABON

Han busvisslar på spelarna, stänker vigvatten och ber till Madonnan.

Giovanni Trapattoni är lika temperamentsfull som skrockfull.

Om det blir några böner inför mötet med Sverige avslöjar han dock inte.

– Lite yrkeshemligheter måste man få ha, ler han.

Foto: AP
ALLT FINNS DÄR INNE Trapattoni är nöjd med lottningen, men han underskattar inte Sverige. ”Ni är ett riktigt lag med en lugn mentalitet som skiljer sig från vår latinska”, säger han.

Giovanni Trapattoni är inte bara en av de mest charmerande förbundskaptenerna. Han är också en av de mest erfarna och meriterade. Hans triumfer som spelare och klubbtränare är otaliga. Som förbundskapten väntar han dock fortfarande på den stora framången.

– Vi får väl se nästa sommar, säger ”Trap” när Sportbladet får en enskild pratstund efter EM-lottningen.

”Vi kan gå långt”

En lottning som Trapattoni inte riktigt lyckas dölja att han är tämligen nöjd med.

– Jag säger som mina kollegor: det är en jämn grupp. Men om vi får vara utan skador och ha våra bästa spelare kan vi gå långt, säger han.

Italien inledde EM-kvalet svagt och VM i fjol är något de flesta italienare helst inte ens pratar om.

– Vi är bättre i dag, laget är ännu starkare och så får vi hoppas på lite mer tur också, säger Trapattoni och himlar med de himmelsblå ögonen.

Att italienarna skyllde en del av VM-fiaskot på domarna är ingen hemlighet och det var också det som räddade ”Trap” från mycket kritik. Liksom den stora respekt han åtnjuter. Trapattoni är mannen som vunnit mer än någon annan tränare i Italien. Han har erövrat mer än 20 troféer åt de lag han tränat och gjort över 1 150 officiella matcher som tränare.

– Men det är fortfarande lika roligt. Särskilt när man lider, de skönaste segrarna är de som kommit när man lidit, säger han.

Som förbundskapten har han fått sin beskärda del av lidande sedan han tog över sommaren 2000, 40 år efter att han själv gjorde debut i ”Gli Azzurri”.

Gillar Sverige

Nu vill 64-årige Giovanni avsluta med en EM-triumf.

– Jag tror att vi kan nå långt. För oss var det viktigt att i början av turneringen undvika Spanien, Frankrike och Portugal. Att spela mot värdlandet är alltid väldigt svårt ur psykologisk synpunkt. Det såg vi ju i VM...

Vad säger du om Sverige?

– Jag tycker om Sverige! Det har jag alltid gjort.

En italiensk TV-reporter hör honom och säger:

– Särskilt tycker du om de svenska kvinnorna eller hur?

Trapattoni ler och hötter med fingret.

– Så får du inte säga om tv-kameran är på!

Han blir allvarlig.

– Jag menar vad jag säger när jag säger att jag tycker om Sverige som land och lag. Det är ett bra landslag som alltid kämpar och det finns ett värde i det.

Vad säger du om de svenska spelarna?

– Det är sant att ni inte har de namn vi har, inte de stora stjärnorna som alla har efarenheten från en stor liga. Men Sverige är mycket välorganiserat och ett riktigt lag med en lugn mentalitet som skiljer sig från vår latinska.

Hur tror du matchen Italien–Sverige blir?

– Det är en match att ta på allvar. Kanske är era spelare lite fräschare då, för oss är det ett problem att EM kommer direkt efter en lång säsong. Vi har många i Champions League också. Jag hoppas att spelarna inte för slitna.

Hotelldöden under VM

De italienska journalisterna har en stund tidigare pratat motståndare i kvartsfinalen med Trapattoni och det är tydligt att de räknar med att Italien går vidare.

– Vi måste spela om det först, jag vill inte prata om kvartsfinalerna, slår ”Trap” ifrån sig.

Italien kommer att bo och träna i Lissabon. 80-talet rum på Hotel Carlton är redan bokade.

– Vi led verkligen hotelldöden under VM. Bara vi och hundra hysteriska japanska och flickor utanför hotellet. Det här blir bättre. Portugal är så litet att vi reser snabbt till alla matcher.

Trapattoni slår ut med armarna.

– Här finns allt vi behöver, jag tror att det blir ett fint EM.

Alla fakta om förbundskaptenerna

Alla fakta om förbundskaptenerna – längre ned på sidan.

Jennifer Wegerup