Svennis dröm – och mardröm

Peter Wennman: Hans bygge är i mina ögon guldfavoriter i VM 2006

FOTBOLL

LONDON

England, Wales och Nordirland i samma VM-kvalgrupp...det är en mardröm ur säkerhetssynpunkt, men det kan bli desto festligare ute på planen.

Kanske är det också en lottning som får Sven-Göran Eriksson att stanna som engelsk förbundskapten några år till.

Foto: PRESSENS BILD
SKAKAD MEN INTE RÖRD Englands förbundskapten Sven-Göran Eriksson kan se fram mot fyra brittiska slag under VM-kvalet - mot Wales och Nordirland. Inte undra på att han såg lite skakad ut.

Det är ju ett evigt spekulerande om Svennis framtid. Läser man engelska tidningar verkar det alltid som om det viktigaste är vad som händer ett par år framåt i tiden, inte det som sker NU.

Vad ska Eriksson göra sen? Hur länge orkar Alex Ferguson? När går kontraktet hit och kontraktet dit ut? Vem kommer? Vem går?

Ständigt denna oro.

Vi kanske bör komma ihåg att Sven-Göran Eriksson anställdes av FA för att ta England till VM 2006. Det var det målet som dåvarande chefen Adam Crozier satte upp.

Det var ren bonus att England gick till VM 2002, tack vare den där Beckham-frisparken på stopptid mot Grekland, och man kan nog påstå att Svennis framgångar som engelsk manager kommit lite i förtid.

Han hade inte ett färdigt lag i fjol.

Han kommer att ha ett mycket bättre i EM nästa sommar.

Och framför allt: han kan ha byggt färdigt till VM 2006 i Tyskland.

I mina ögon ser England ut som en av guldfavoriterna i nuläget.

Förmodligen känner Svennis också att nånting stort kan vara på gång.

Blir det fiasko i Portugal i sommar kan han knappast sitta kvar - men om England tar sig till semifinal eller längre kommer det att byggas upp en enorm hype kring laget. Och då vill nog Svennis göra ett sista allvarligt försök att gå till historien som svensken som satte England på fotbollstronen igen.

- När jag tog det här jobbet handlade det om att gå till VM-slutspel 2006. Vi är ett ungt lag och vi bör vara som allra bäst när den turneringen ska spelas, sa Svennis igår.

Som sagt: det kan mycket väl tänkas att Eriksson därmed sätter punkt för allt snack om Chelsea, Juventus, Real Madrid och andra storklubbar.

Kan inte ha det bättre

Om man tänker efter kan han ju inte ha det så mycket bättre än nu. Varför ska han längta efter stressen inom klubbfotbollen när han kan glida omkring som en kung i ett land som älskar honom - och dessutom få snuskigt bra betalt för det?

Efter EM, om sisådär tio månader, ska VM-kvalet börja. Det kommer att bli fantastiskt upphaussade matcher på de brittiska öarna.

Jag ser redan mötet Wales-England framför mig på den magnifika Millenium Stadium i Cardiff, det kommer att bli en kanonfight med mycket oviss utgång.

England har inte mött Wales sen i Wrexham 1984, och en som debuterade då var Mark Hughes - i dag manager för Wales.

- Jag minns det mycket väl...det var jag som nickade in segermålet förbi Peter Shilton, skrattar Hughes.

Hans spelare kommer att vara extremt laddade för ett möte med storebror.

34-årige Gary Speed lovade i går att han tänker fortsätta satsa på landslaget bara på grund av den här lottningen, och killar som John Hartson, Ryan Giggs, Simon Davies, Robbie Savage och Craig Bellamy har nog redan börjat peppa upp sig.

- It will be interesting, very interesting, säger Svennis.

Det är ungefär det mest spännande den mannen kan kläcka ur sig på en presskonferens.

Nordirland blir tufft

Inte heller Nordirland blir nån lätt uppgift för engelsmännen i denna derbygrupp.

Nordirland är faktiskt regerande brittiska mästare från den tid då matcher av den typen fortfarande kunde spelas. Senare tog ju huliganismen över och omöjliggjorde brittiska derbyn.

England blir i alla fall favorit i gruppen, eftersom varken Polen, Österrike eller Azerbadjan skrämmer. Det bör bli en ganska angenäm och rolig resa till VM - förmodligen med Svennis kvar vid rodret.

Peter Wennman