De gör miljonförlust på Källström

Riskkapitalisterna i Djurgården: Klubbens framgång är viktigast

FOTBOLL

Djurgårdens köp av Kim Källström framhålls ofta som ett föredöme hur fotbollsklubbar kan jobba med riskkapitalbolag.

Bara ett problem - Kim Källström är ingen bra affär för riskkapitalisterna.

- Vi gör förlust, men Djurgården vinner, säger Tommy Jacobson, vd i Quesada.

Antingen blir det affär och en övergång till franska mittenlaget Rennes de närmaste dagarna för Kim Källström.

Eller så avvaktar Djurgården ytterligare och hoppas på större anbud i januari 2004 när de internationella transferfönstren öppnar på vid gavel.

Oavsett, rent ekonomiskt blir en affär inte den ekonomiska succé som man hoppades för två år sedan när Källström värvades från göteborgsklubben Häcken.

- Nej, då måste övergångssumman upp rejält, säger Tommy Jacobson.

Priserna sjunker i Europa

Två saker gör att Djurgårdens riskkapitalister inte gör någon förtjänst vid en försäljning av Kim Källström: framför allt att priserna vid proffsövergångar till utlandet sjunkit kraftigt, men också för att Häcken i försäljningsavtalet från 2001 sett till att få bra betalt vid olika scenarier.

När Djurgården ville köpa Kim Källström för två år sedan kunde varken föreningen Djurgården eller det riskkapitalbolag som finns knutet till föreningen, Djurgårdens Fotboll AB, stå för övergångssumman om totalt 15 miljoner kronor.

Djurgården vinnare

I stället var det Tommy Jacobsons kapitalförvaltningsbolag Quesada som stod för de fem miljoner kronor som Häcken fick direkt vid övergången och bankgarantin om ytterligare tio miljoner som Häcken får vid ett senare tillfälle.

- Den store vinnaren är Djurgården som med mycket liten risk har haft tillgång till en mycket bra fotbollsspelare. Det är därför vi vunnit SM-guld två år i följd och det i sig har också gett klubben mycket ekonomiskt, säger Tommy Jacobson.

Han har mycket stort djurgårdshjärta och är också en av de stora finansiärerna i klubbens riskkapitalbolag, Djurgårdens Fotboll AB, där Jacobson är vice ordförande.

Här vid sidan om visar Sportbladet hur miljonerna delas upp vid en försäljning av Kim Källström.

Vissa av uppgifterna är officiellt bekräftade, som fördelningen mellan Quesada och Djurgårdens Fotboll AB.

Andra summor och andelar, som Häckens och Källströms del vid ett klubbyte, är uppgifter som Sportbladet fått från olika källor.

Slutsatsen av Kim Källström-affären är att det är svårt och ytterst riskfullt att spekulera i framtida vinster vid försäljningar av fotbollsspelare.

Förre Helsingborgsspelaren Alvaro Santos är ett av undantagen.

HIF köpte loss de 65 procent av Santos som moderklubben FC America förfogade över med hjälp av företagsledaren Bengt Adolfsson, som satsade tre miljoner kronor.

Medvetna om risken

När Santos såldes till FC Köpenhamn för 16 miljoner kronor tjänade Adolfsson en miljon kronor.

Något liknande kan inte Tommy Jacobson och hans Quesada räkna med vid en försäljning av Källström.

I stället blir det en förlust på ett par miljoner för honom och hans företag.

- Men det ligger ju också i själva begreppet riskkapital. Viktigast är de framgångar som Kim hjälpt Djurgården till, säger Tommy Jacobson.

Personerna med starka intressen i Källström-affären

Mer fakta – längre ned på sidan.

Michael Wagner