Han kan bli Söderbergs efterträdare

Andersson aktuell för landslaget

FOTBOLL

Här är förbundets önskenamn att leda Blågult tillsammans med Lasse Lagerbäck: förre landslagsspelaren och Bayern München-proffset Björn Andersson, 52.

- Uppgifterna är helt nya för mig, säger han.

Foto: BILDBYRÅN
Björn Andersson arbetar nu som tredjetränare i Bayern München.

Björn Andersson är i dag tredjetränare i Bayern München och sköter träningen för spelare på väg tillbaka från skador samt de strax utanför matchtruppen. Tidigare har han varit ungdomstränare och scout i den tyska mästarklubben dit han kom redan 1995.

I början av 1990-talet jobbade Björn Andersson som riksinstruktör på Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) och var även assisterande åt Lars Lagerbäck i P18-landslaget (årskullen Fredrik Ljungberg).

1997 erbjöds Björn att bli U21-kapten men tackade nej eftersom han trivdes bra i Bayern München. Jobbet gick i stället till L-O Mattsson.

"En bra person"

Som spelare har han gjort 28 A-landskamper, åtta säsonger med Öster och fyra proffsår i Bayern München.

Enligt Sportbladets källor är Björn Andersson förbundets önskenamn att efterträda Tommy Söderberg och tillsammans med Lars Lagerbäck leda det svenska landslaget mot VM i Tyskland 2006.

Förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell vill varken bekräfta eller dementera Sportbladets uppgifter.

- Björn Andersson är en alldeles utomordentligt bra person men om det till slut blir han kan jag inte säga. Björn kommer säkert att finnas med i våra diskussioner men vi har helt enkelt inte kommit så långt ännu, säger Lagrell.

Enligt Björn Andersson har förbundet inte varit i kontakt med honom i förbundskaptensfrågan.

- Nej, de här uppgifterna är helt nya för mig.

Om du får erbjudandet?

- Det är en hypotetisk fråga som jag inte haft anledning att fundera på. Men min inställning är att man alltid ska vara öppen i alla riktningar.

"Skrämmer inte"

Hur ställer du dig till att bli förbundskapten tillsammans med Lasse Lagerbäck?

- Den frågan blir intressant först när det finns ett konkret erbjudande. Men håller man på med fotboll vill man självklart jobba med yttersta eliten. Att bli förbundskapten är inget som skrämmer mig. Jag har varit fotbollsledare i 25 år och har i Bayern München jobbat nära världsstjärnor. Självklart har det varit en nyttig erfarenhet.

Är det praktiskt möjligt för dig att komma loss från Bayern München?

- Jag har ett muntligt avtal med klubben och tar ett år i taget.

Längtar du hem?

- Jag har satt upp som mål att flytta hem 2006, efter VM. Men det är ett tag dit och inom fotbollen kan ju det mesta hända.

Robert Laul