- Värd mer än ett bottenlag

Zoran sågar nya klubben - men Källström njuter: De tror på mig

FOTBOLL

Sportbladet mötte Kim Källström när han sent i går kväll kom hem från Frankrike med ett nyskrivet proffskontrakt.

- Tiden var mogen att ta det här steget, säger han.

Men förre tränaren Zoran Lukic tycker att han är värd något bättre.

Foto: ULF HÖJER
HEMMA MED NYSKRIVET KONTRAKT Sportbladet mötte en glad och lättad Kim Källström när han kom till Arlanda i går kväll. "Allt verkar jättepositivt", säger Kim om sin nya klubb Rennes.

Kim Källström lämnar Djurgården för franska Rennes. I går kom han hem till Sverige efter att ha skrivit på ett kontrakt på tre och ett halvt år som sägs ge honom fyra miljoner kronor.

- Allt verkar jättepositivt. Affären har varit på gång i tre veckor. Men det var först när jag kom ner dit för tre dagar sedan som jag kände att det var rätt klubb. De presenterade ett bra koncept och visade att de tror på mig. De har en klar idé och använder sig ungefär av samma spelsystem som Djurgården. Jag fastnade direkt.

Har inte sett laget spela

Vad vet du om laget och den franska ligan?

- Jag har inte sett klubben spela eller träna. Men den franska ligan spelar en snabb och rolig fotboll och satsar på unga spelare. Rennes har en fantastisk stadion och träningsanläggning. Jag pratade med Mikael Dorsin (före detta klubbkamrat i Djurgården) om Frankrike och Rennes - som han spelat mot - och har bara fått positiva signaler. Tränaren (Laszlo Bölöni) gjorde ett lugnt och sympatiskt intryck och jag tror att han tänker mig i en liknande roll som i Djurgården. Det var viktigt att höra att han verkligen tror på mig. Han vill att jag ska ha en av de två offensiva mittfältspositionerna. Tränaren ser mig till och med redan som en mycket erfaren spelare.

Sportbladet var i kontakt med Zoran Lukic under dagen för en kommentar kring övergången. Han sade bland annat "att det har varit en fantastisk vacker tid med dig". Känner du likadant?

- Ja, verkligen. Men allting har sin tid. Allting har varit positivt i Djurgården med idel segrar. Två säsonger med två SM-guld är stort. Fansen har varit fantastiska.

Nu väntar en ny utmaning i Rennes. Men bland annat Djurgårdens tränare Zoran Lukic anser att Kim kunde kommit till en bättre klubb.

- Jag har inga kommentarer, men personligen tycker jag att han är värd mer än att spela i ett bottenlag i Frankrike, säger Zoran Lukic.

Det har förekommit kommentarer att du är värd att spela i en bättre klubb än Rennes. Bland annat framförde Zoran Lukic just sådana tankar.

- Det är absurda påståenden. Ibland känns det som vi tror att Sverige är ett så oerhört stort land. Men man måste sätta det i perspektivet vad vi egentligen är. Det är inte så lätt att få ett kontrakt i den franska ligan. Jag tycker att folk ska titta på den franska ligan innan de uttalar sig. Och jag tvivlar på att någon av dem som uttalat sig har sett Rennes spela, säger Kim bestämt.

Känner du till några spelare?

- Jag känner till målvakten som spelar i det tjeckiska landslaget (Petr Cech).

"Dags att ta steget"

Vad är lagets målsättning?

- I år vet jag egentligen inte. Men redan nästa år satsar de på att ligga precis bakom de stora klubbarna som Lyon, Paris St Germain och Monaco.

Kommer du att lägga straffar och frisparkar?

- Nja, inte straffarna i alla fall. Fast jag har ju sett på tv att man kan gå fram och ta bollen från den som lägger den (skratt).

Du fick utstå en viss kritik under säsongen. Var det dags att lämna allsvenskan, för att kunna utvecklas?

- Jag är 21 år och känner att jag utvecklas hela tiden och att jag gjorde en bättre säsong i fjol än året innan. Nu är det dags att ta ännu ett steg. Det stora målet för mig är EM i sommar. Jag kände att jag stod och stampade i landslaget och den här övergången känns som den bara är till min fördel.

Och Häcken som tränas av din pappa fick 16 miljoner?

- De är väl värda och förtjänta av det som de får. Nu hoppas jag att jag får fribiljetter till deras matcher i fortsättningen.

Allt proffssnack under de senaste tre, fyra åren, har det påverkat dig?

- Självklart. Men Roger Ljung och jag bestämde oss för att hålla en linje, att inte kommentera alla rykten. Då blev det enklare. Men ett tag i slutet på sommaren så var det helt hysteriskt. 20 samtal om dagen. Det var då jag skaffade hemligt telefonnummer och lät Djurgården ta alla frågor.

"Jag kan ingen franska"

Kim Källström berättar att han planerar att flytta ner själv till Rennes - utan sin flickvän Erika - för att kunna satsa helt på att etablera sig i laget.

När flyttar du dit?

- Jag har inte gått i genom det praktiska än. Det blir en stor omställning så det är bättre att jag lär mig hur saker och ting fungerar innan hon kommer ner. Det är en fin stad och jag har hunnit se oväntat mycket på kort tid. Däremot kan jag ingen franska. Så det är bara att sätta igång och plugga. Jag tror att det är viktigt att lära sig språket så fort som möjligt för att prestera bra. Vi har cupmatch den 3 januari som jag kan vara med på.

Du säger redan vi.

- Ja, det måste man. Nu är det Rennes som gäller. Och jag längtar verkligen efter att spela fotboll, säger han innan han stiger ut i den svenska kylan.

Leendet förbyts till en grimas och det verkar som att han redan längtar till sitt nya hem.

- Det är i alla fall varmare i Rennes.

Här är ditt nya liv i Rennes, Kim

Välkommen till Rennes Kim Källström. Det här är vad du har att se fram emot.

Michael Wagner, Pierre Matteoni