Sypniewski vill bli svensk

Jonas Thern: Jag har pratat med Igor flera gånger om det

FOTBOLL

Igor Sypniewski trivs ypperligt i sitt nya hemland Sverige och vänder ryggen åt Polen.

Nu vill han bli svensk medborgare.

- Han har kvalitén för att bli landslagsspelare, säger Malmö FF:s sportchef Hasse Borg.

Foto: ANDERS DEROS
LANDSLAGET NÄSTA? Igor Sypniewski vill gärna bli svensk. Han har diskuterat möjligheten med sin förre tränare Jonas Thern. Foto: ANDERS DERO

Igor Sypniewski, 29, var en av allsvenskans bästa spelare den gångna säsongen. Han gjorde 21 allsvenska matcher och noterades för tio mål.

Sypniewskis skott med båda fötterna och hans målfarlighet när han kommer rättvänd mot mål skapade stor oro bland de allsvenska försvaren.

För en månad sedan skrev han på ett långtidskontrakt med hårdsatsande Malmö FF.

Han valde bort större klubbar i utlandet till förmån för Skåne. Nu vill han ta ett steg till och bli svensk medborgare.

- Jag har pratat flera gånger med Igor om det. Jag vet att han jobbar för det, men det är en lång procedur. Det är inte enkelt att bli svensk medborgare, säger Jonas Thern.

Hur långt Sypniewski kommit med målsättningen att bli svensk medborgare är oklart. Varken Sypniewski eller hans agent var anträffbara i går kväll.

Har spelat för Polen

Blir Igor Sypniewski svensk medborgare är det inte säkert att han får spela landskamper för sitt nya land.

- Vi har tittat på det där och han står noterad för någon landskamp med Polen och det gör situationen svårare. Men blir han svensk är det en stor bonus för oss och hela allsvenskan, säger Hasse Borg.

Enligt Thern är Sypniewskis landskamper inte officiella och det kan göra honom behörig för blågult.

- Han är en riktigt kreativ spelare som borde platsa i landslaget. Han lyfte hela allsvenskan gångna säsongen, säger Jonas Thern.

Ovän med maffian

Anledning till att Igor Sypniewski vill byta medborgarskap är en schism med folk i Polen. I en intervju med TV 4 berättade Sypniewski i går kväll att han är besviken på många landsmän, speciellt journalister och maffian.

- Många har kallat mig alkoholist och narkoman. De har pratat illa om mig och det kommer jag aldrig att förlåta. Maffian skyller alltid ifrån sig och jag önskar dem allt ont, säger Sypniewski i tv-intervjun.

Vidare hyllar han Jonas Thern i intervjun.

- Han är en av två personer som betytt mest för mig. Han rådde mig att gå till Malmö FF och jag lyssnade på honom. Jag kommer alltid vara Thern tacksam, säger Sypniewski.

Här är fler som blivit blågula

Tomas Ros