”Vi måste börja göra mål”

Källström orolig över Sveriges fem månader långa måltorka

1 av 2 | Foto: SCANPIX
SUGEN PÅ MÅL Kim Källström har ännu inte gjort något spelmål i det svenska landslaget. I kvällens match mot Albanien kan det vara läge. Det var nämligen alldeles för länge sedan Sveriges A-landslag hittade rätt.
FOTBOLL

TIRANA

Inte ett mål sedan september.

Mot Albanien ska det lossna.

- Det oerhört viktigt att vi gör mål, framför allt nu när det snart är mästerskap, så vi får positiva bilder och tankar inför kommande samlingar, säger Kim Källström, 21.

Med åtta nyckelspelare skadade, sjuka eller borta av andra anledningar har matchen mot Albanien kommit att kallas "ett test utan värde". Majoriteten i dagens startelva lär vara utbytta när det smäller i Portugal 14 juni och särskilt många EM-svar kan förbundskaptenerna inte räkna med.

Däremot finns en viktig trend att bryta.

Sverige har inte gjort mål sedan Mikael Nilsson och Olof Mellberg nätade i 2-0-matchen mot Polen i Chorzow 10 september 2003 (en match som för övrigt kvalificerade Sverige för EM).

Sedan dess har i tur och ordning Lettland, Egypten och Norge avhandlats utan lycka vare sig framåt eller bakåt.

Alltid viktigt med mål

- Att göra mål är alltid viktigt, att vinna är alltid viktigt. Det är en bekräftelse på att man gör något bra, säger förbundskapten Lasse Lagerbäck.

Samtidigt menar Lagerbäck att det är stor skillnad på träningsmatcher och tävlingsmatcher.

- I träningsmatcher är det viktigt att också se till prestationen. Fungerar vårt spel? Det är bättre att skapa fem jättelägen men bollen studsar snett och det blir 0-0, än att göra två mål och spela dåligt.

Men det känns som det är viktigt att Sverige får in ett par bollar mot Albanien nu när det inte gjorts mål på ett tag?

- Så tänker inte jag. Jag tror inte spelarna gör det heller, säger Lagerbäck.

Men alla spelare håller inte med förbundskaptenen på den punkten. Nyblivne Rennes-proffset Kim Källström, som startar centralt på mittfältet, ser dagens match som ett utmärkt tillfälle att få fart på målskyttet.

- Det går ändå ut på att göra mål. Man kan spela hur risigt som helst men gör man mål så vinner man ju matcherna.

Att Sverige inte gjort mål sedan september 2003 är ett problem, menar Källström.

- Det är inte bra. Det är viktigt att skapa en positiv anda över det hela.

Framför allt nu när det snart är mästerskap. Så man slipper stå och diskutera vad som är fel hela tiden. Det blir ingen bättre av och ingen tycker det är särskilt roligt heller.

- Gör vi mål handlar snacket efteråt om "fan vilket fint mål". Då kommer man till nästa samling med utropstecken i stället för frågetecken.

Läge för Kims första?

Det är också ett bra läge för Kim Källström (som svarade för två tjusiga nickmål på gårdagens träning!) att göra sitt första spelmål i Blågult.

- Absolut. Mål är alltid bra att göra, det är sånt man kan ta på. Har man gjort mål är det ingen som kan snacka bort det.

Tidigare har Kim bara gjort mål på straff (mot San Marino). Får Sverige straff i dag får förmodligen Källström kliva fram.

- Om ingen snor den av mig, säger han med ett snett leende.

Landslaget tränade i går på Qemal Stafa-stadion i Albaniens huvudstad Tirana. Den gamla kommunistdiktaturen ligger inklämd mellan Serbien/Montenegro, Makedonien och Grekland vid Medelhavets kust. Sedan 13 år hålls fria val men landet styrs av Socialistpartiet (Partia Socialiste, PSS) som utvecklats ur det gamla kommunistpartiet. Fattigdomen är utbredd, nästan en femtedel av befolkningen beräknas leva under FN:s fattigdomsgräns. Arbetslösheten bland de 3,4 miljoner invånarna är officiellt 18 procent men sägs vara dubbelt så hög.

Bättre har det gått för fotbollslandslaget som under förre tyske stjärnspelaren Hans-Peter Briegel klättrat på FIFA-rankingen (89:e plats).

Albanien har till exempel inte förlorat någon hemmamatch sedan i september. 2001 då Finland vann med 2-0.

Fotnot: Sverige vann mot Hongkong med 3-0 men det var en inofficiell landskamp eftersom Hongkong hade två brasilianare och en kameruan.

Viasat Sport kl 19.30.

Robert Laul