Några matcher utan värde existerar inte längre

FOTBOLL

TIRANA

Det är, som Tommy Söderberg uttrycker det, "rätt många lux" över svenska landslagets soliga lunchträning på Qemal Stafa-stadion.

Men, när 15 av de 16 EM-lagen träningsspelar i kväll, är det knappast mot den albanska huvudstaden som fotbolls-Europas strålkastare främst riktas.

Med 115 dagar till Portugal-Grekland i EM-premiär lördag 12 juni och med 117 dagar till Sverige-Bulgarien.

Många är de lag som tvingas spela utan sina stjärnor, men "några matcher utan värde" existerar inte längre.

Det är Portugals brasilianske coach Luiz Felipe Scolari som i ett uttalande inför EM-värdarnas möte på Algarve-stadion i Faro med ett skadedrabbat England säger detta:

- Varje match har på ett eller annat sätt sin egen betydelse, därför att den ger en möjlighet att upptäcka misstag och svagheter och sedan ändra, rätta till och förbättra. Det spelar ingen roll, att England inte kommer med sitt starkaste lag.

Sven-Göran Eriksson saknar fyra av sina bästa mittbackar - de skadade Sol Campbell, Jonathan Woodgate och John Terry plus den avstängde Rio Ferdinand - när länderna nu möts för första gången sedan 3-2-matchen på Philips-stadion i Eindhoven i EM 2000.

Figos drömmål

Du minns väl? Redan efter en dryg kvart ett engelskt 2-0 som portugiserna sedan vände till 3-2 i en av den turneringens mest underhållande matcher.

Framförallt minns jag Luis Figos 1-2-mål, ett skott från 25 meter där bollen gick som den annars bara gör i serietidningar: rakt upp i krysset.

Figo som idag jubilerar med sin 100 :e landskamp.

Den matchen är en av fyra, där lag från EM-slutspelet möter varandra. De tre andra: Grekland-Bulgarien i Aten, Kroatien-Tyskland i Split och Italien-Tjeckien på Sicilien.

De flesta lag har valt att spela mot högt rankade motståndare - se tabellen här intill - medan några få valt mycket lågt rankat motstånd: Lettland som i en turnering på Cypern möter Kazakstan (135), Sverige som i en nödsituation tvingades åka till Albanien (89) och Spanien som tar emot sydamerikanska gästerna Peru (74) I Barcelona.

Det blir Spaniens första landskamp i Barcelona sedan 13 februari 2002, Portugal 1-1.

Man skulle ju kunna inbilla sig att spanjorerna helst spelar sina landskamper i huvudstaden Madrid, men så är det inte alls. Jag vet inget land som så sprider sina landskamper och i Madrid har Spanien bara spelat en av sina 17 (!) senaste: Ecuador 30 april 2003, 4-0.

Vad säger att alla blir friska?

I stället är det Elche, Zaragoza, Leon, Palma de Mallorca, Granada. Logrono, Albacete, Huelva, Oviedo, Cordoba, Alicante och Sevilla som var sin gång använts som spelplatser - plus Valencia och nu Barcelona två gånger.

Men inte ens träningsmatcher mot ett, enligt världsrankingen, mycket sämre motstånd är utan värde. Vad är det till exempel som säger att alla nu skadade spelare blir friska på de 115/117 dagar som återstår till EM?

Kanske"

Kanske tvingas Svennis i EM hålla sig till de mittbackar han har nu...

Kanske Kim Källströms tjeckiske lagkamrat, målvakten Petr Cech, är värre armbågsskadad än den månad det nu talas om...

Kanske tvingas Italien klara sig utan de nu saknade Fabio Cannavaro och Antonio Cassano även i Portugal...

Kanske får Söderberg/Lagerbäck även i Lissabon måndag 13 juni hålla till godo med de båda på topp som han startar med i dag, alltså Johan Elmander och Stefan Selakovic...

Som skrivet: inga prov utan värden i den här branschen!

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM