Royal League startar i höst

Tolv lag gör upp om tio miljoner kronor

FOTBOLL

Nästan tio miljoner till vinnaren.

Direktsända matcher i Kanal 5.

Sportbladet kan i dag avslöja att

Nordens bästa fotbollslag spelar i Royal League i höst.

I dag kommer ligan att presenteras i Stockholm med bland andra förre danske världsspelaren Michael Laudrup, Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell och Svensk elitfotbolls Tommy Theorin.

Sportbladet kan i dag avslöja flera detaljer om den kommande fotbollsfesten.

Det handlar om tolv lag som gör upp om flera miljoner. De fyra bästa lagen från tre ligor.

- Det här gör att det blir en extra krydda för de allsvenska lagen under säsongen, säger en källa till Sportbladet. En förhoppning är att mästaren från ligan ska kunna gå direkt till Champions League i framtiden.

Malmö FF, Hammarby, Djurgården, Helsingborg, IFK Göteborg och AIK är några av de hetaste lagen från allsvenskan att nå Royal League i höst.

Norska Tippeligans megafavorit Rosenborg, Viking Stavanger, Brann och Vålerengen ligger också bra till för att få delta.

Esbjerg, Bröndby, FC Köpenhamn och Odense är de fyra bästa lagen i Danmark just nu.

Ligan startar i oktober och spelar även omgångar i november. Efter ett vinteruppehåll börjar den om och spelar mars, april och maj. Alltså parallellt med allsvenskan och de andra ligorna.

Kanal 5 kommer att direktsända matcher från samtliga omgångar.

Enligt vad Sportbladet erfar blir det torsdagar och vissa lördagar.

Därmed skulle vägen ligga öppen för kanalen att gå vidare ett steg och göra en ny skapelse av Tipslördag som TV4 sannolikt kommer att lägga ned i höst efter att ha blivit av med sändningsrättigheter till engelska division I.

- Royal League är ett nytt spännande koncept som de tre nordiska förbundet och de tre ligaföreningarna en arbetat fram gemensamt. Satsningen är total, säger en källa med god insyn i arbetet.

Så spelas Royal Leauge

Thomas Kingdahl