”Sånt ska inte en agent syssla med”

Anders Carlssons kollegor fördömer agerandet: Det känns oseriöst

FOTBOLL

Agenten Anders Carlssons försök att sälja storyn om AIK-tränaren Richard Moneys avhopp till Sportbladet för 60 000 kronor irriterar kollegorna.

- Det känns oseriöst, säger Kent Carlzon som bland annat har landslagsbacken Michael Svensson i sitt stall.

Foto: PRESSENS BILD
Agenten Kent Carlzon gillar inte Anders Carlssons "förhandling".

I Sportbladet i går kom Anders Carlsson med ett erbjudande om att Richard Money skulle berätta den sanna och osminkade versionen av varför han valde att lämna sitt uppdrag.

- Det har hänt mycket i korridorerna på Råsunda och Richard är beredd att prata om ni ger honom en bra deal, lovade Carlsson Sportbladets reporter.

Vardagsmat i England

60 000 kronor skulle vara en bra deal, enligt Carlsson.

- Agentens roll bygger på ett förtroende som är extremt viktigt att vårda. Skulle en klient vilja att jag skulle göra något liknande åt honom skulle jag säga nej direkt. Jag skulle dessutom avråda honom från att gå till pressen själv och begära att få betalt, fortsätter Kent Carlzon.

- I England kan jag tänka mig att sånt här är vardagsmat med Beckhams sms-trafik och annat, men i Sverige har jag inte hört talas om något liknande fall tidigare. Vi får hoppas att det inte händer igen.

Carlzons kollega Gunnar Grynner är av samma uppfattning.

- Sånt här tar jag helt avstånd ifrån, det är knappast vad en agent ska syssla med. Vill Richard Money ha betalt för att berätta sin historia är det väl hans sak, men jag tycker inte det är agentens sak att sköta det.

"Inte min stil"

Agenten Jan Olsson håller med:

- Det här är inte min stil, jag jobbar långsiktigt för spelarna. Att som Carlsson först vara med och plocka Money till AIK, och sedan göra så här är inte bra för trovärdigheten. Det blir ju som något slags hämnd på AIK.

Patrick Mörk, som bland annat företräder spelarna Derek Boateng, AIK, Fredrik Stenman Djurgården, Jones Kusi Asare, Landskrona och Atiba Hutchinson, Helsingborg, tror att "Money-affärer" kommer att bli vanligare i Sverige i framtiden.

- Det kan mycket väl bli så med tanke på det massiva intresse som finns kring toppidrotten. Suget efter nyheter blir hela tiden starkare och det är många sidor och sändningar som ska fyllas varje dag.

- Exakt var gränsen går för agenten är ibland svårt att säga, en del av jobbet är ju att sköta sin klients PR. Vad som gäller mellan agenter och spelare finns noga beskrivet i reglementet, men när det gäller tränare finns inga klara regler, säger Patrick Mörk.

Sex idrottsagenter om ”Money-affären”

Längre ned på sidan: Sex idrottsagenter om ”Money-affären”

Peter Ström ([email protected])