Attackerna mot agenten

Fotbollshöjdare fördömer Anders Carlssons arbete: Plånboken viktigare än värderingarna

FOTBOLL

Agenten Anders Carlssons försök att sälja Richard Moneys historia skakar fotbolls-Sverige.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell konstaterar:

– Det har blivit en egoistisk, kommersiell inställning inom toppidrotten.

Namn: Anders Carlsson. Född: 73-11-18. Bor: Skriven i London, England. Villa i Stockholm. Utbildning: ”Livets skola”. Agent sedan: 1999 (tidigare IMG). Idrottskarriär: Aktiv till juniornivå i Västerås IK, sedan endast på korpnivå. Spelare han har/haft i sitt stall: Zlatan Ibrahimovic, Tomas Antonelius, Teddy Lucic, Mikael Dorsin, Daniel Sjölund, Kennedy Bakircioglü.

Sportbladets avslöjande upprör den svenska fotbollsvärlden. Flera betydelsefulla klubbledare samt förbundsordförande Lars-Åke Lagrell reagerar på att Richard Moneys agent Anders Carlsson försökt sälja ”sanningen” om varför Money lämnade AIK för 60 000 kronor. Ett erbjudande som Sportbladet avböjde.

– Var och en får naturligtvis tjäna pengar på det de vill. Jag har egentligen inga synpunkter på om en person som Money begär betalt, säger Lars-Åke Lagrell.

”Alltmer egoistisk”

Han vill dock inte tro att det som hänt tyder på ett trendbrott inom svensk fotboll.

– Nej, jag tror inte att det blir som utomlands. Man ska aldrig säga aldrig, men jag tror inte riktigt att det tillhör den svenska stilen att begära pengar. Jag tror att ett fåtal personer med agenter kommer säkert att utnyttja såna här tillfällen, men den stora gruppen av både ledare och aktiva kommer inte att göra det.

Lagrell är ändå inte förvånad över det som skett.

– Samtidigt så är det ju så att det var väl ingen tillfällighet att den du nämnde var agent, säger han och tillägger:

– Det är ju så att det har blivit en alltmer egoistisk, kommersiell inställning inom mycket av vår toppidrott. Så därför är jag inte överraskad.

Hammarby Fotbolls vd Henrik Appelqvist har haft mycket att göra med Richard Moneys agent Anders Carlsson som även företräder förre Bajen-profilen Kennedy Bakircioglü.

– Mammons kraft är stark. Det är svårt när plånboken är viktigare än värderingarna, då kommer Mammon att segra, säger Appelqvist.

Tycker du att det är rätt om en allsvensk tränare vill ha pengar för att berätta varför han avgår?

– Om det är Richards (Money) vilja att tala ut för pengar eller någon annans vilja låter jag vara osagt, säger Appelqvist.

Så vad säger du om agerandet?

– Låt mig säga så här: Hammarby har vissa ledord, ledstjärnor. Det är professionalism, integritet, respekt, samarbete, seriositet och lojalitet. Om det finns individer eller organisationer som inte delar dessa värderingar blir det svårt att samarbeta med dem.

Du menar Anders Carlsson?

– Det kommer att bli svårt att ha relationer i framtiden med honom, ja.

Har ni erfarenhet av sådant här tidigare i ert samarbete med honom?

– Det vill jag inte gå in på för då skulle jag själv inte respektera våra ledord.

Appelqvist vill inte se en utveckling där klubbar, spelare, agenter och tränare tar betalt för intervjuer.

– Kanske kan man göra en överenskommelse mellan media och förbundet, men jag tror inte det är möjligt i den verklighet vi lever i. Och tryckfrihetsordningen är stark och måste respekteras.

Mycket Carlsson i Dif

Djurgårdens ordförande Bosse Lundquist är också tveksam till det som skett.

– Om det nu är så att Anders Carlsson bjuder ut information mot betalning om spelare och tränare som kommit på kant med sin arbetsgivare är det tveksamt om det är förenligt med hans agentverksamhet, säger Lundquist.

Djurgården har ett flertal spelare, som Anders Carlsson varit med om att plocka ut, som misslyckats i Europa. Richard Spong, Daniel Sjölund, Babis Stefanidis samt Mikael Dorsin, som är på väg hem igen efter en misslyckad proffssejour.

För en agent är det lönsamt att göra så många transfer som möjligt. Det är alltså ekonomiskt fördelaktigt för agenten om spelaren flyttar utomlands i unga år för att sedan flytta hem igen och återigen flytta ut.

...men nu är han tyst

– Många agenter är väldigt måna om att deras spelare får utvecklas i lugn och ro. De behöver vi inom fotbollen, de hjälper spelarna. Sedan finns det andra som är mer ivriga, säger Bosse Lundquist.

I går kom Richard Money med ett officiellt uttalande:

– Jag har aldrig frågat, eller gett någon tillåtelse att fråga, och skulle aldrig drömma om att be om pengar för att säga någonting till någon någon gång. Vad övrigt kan finnas (bakom beslutet att sluta) är privat och och jag tar det med mig.

Anders Carlsson vill inte bemöta Moneys utspel.

Skulden för det som skett läggs nu över på dig?

– Jag vill inte bemöta någonting, säger Anders Carlsson till Sportbladet.

Samtalet mellan Anders Carlsson och Sportbladets Robert Laul:

Agent Carlsson – med rätt att ofta hamna i trubbel…

Mer fakta längre ned på sidan.

Robert Laul, Jennifer Wegerup