Anders Svensson misstänks för grovt skattebrott

Förunder- sökning inledd mot stjärnan

FOTBOLL

Landslagsstjärnan Anders Svensson misstänks för grovt skattebrott.

Ekobrotts-

myndigheten i Borås har inlett förundersökning mot honom och hans tidigare klubb Elfsborg.

De misstänks ha undanhållit 3 miljoner kronor i skatt.

Anders Svensson.

Borås tidning rapporterar i dag att kammaråklagare Olof Sahlgren på ekobrottsmyndigheten i Borås inlett en förundersökning om grovt skattebrott mot IF Elfsborg och Southamptonspelaren Anders Svensson. Beslutet kommer sedan skatteverket riktat kritik mot Boråsklubben för att ha bokfört sponsor- och reklamintäkter bristfälligt.

– Samlingsbegreppet är IF Elfsborg, men när vi tittar närmare på det här får vi se vilket ansvar olika personer har, säger åklagaren Olof Sahlgren till bt.se.

Klubben misstänks ha undanhållit arbetsgivaravgifter, inkomstskatter och reklamskatter. Sammanlagt ska det handla om cirka 1,6 miljoner kronor.

Anders Svensson misstänks ha undandragit 1,4 miljoner kronor i inkomstskatt i samband med övergången till Southampton.

Hittills har ingen förhörts i ärendet och åklagaren kommer först att kontakta personer i Elfsborgs styrelse. Mycket talar dock för att förhör även kommer att hållas med Anders Svensson.

Misstankarna mot honom bygger på Skatteverkets anmälan, där myndigheten anser att Svensson skulle ha betalat inkomstskatt på övergångspengarna i Sverige.

– Jag är förvånad över att en förundersökning inletts när jag – som vilken arbetstagare som helst – mottagit en ersättning från en arbetsgivare, som gjort de undersökningar som krävts innan den här summan betalades ut, säger Anders Svensson i ett uttalande via sin agent Kent Carlzon till aftonbladet.se.

Landslagsstjärnan har en pågående tvist med Skattemyndigheten och ett överklagande ligger inne. Parterna gör olika bedömningar om var pengarna ska betalas.

Kent Carlzon säger att hans klient aldrig påförts något skattetillägg.

– Det gör att man blir ytterligare förvånad. Det stärker att det inte finns något ont uppsåt i att ta emot pengarna, säger han.

Mattias Lundell