Förbundets princip för uppfostring håller inte

FOTBOLL

Anders Svensson kan missa EM för en misstanke som kanske först om några år visar sig vara riktig eller felaktig.

Det låter inte rimligt.

Men så kan det gå när man inom idrotten likt nyblivna föräldrar låser sig vid en uppfostringsprincip som sällan håller för alla situationer.

Svenska fotbollförbundets policy är att om någon är föremål för ett åtal eller är i avvaktan på dom får man inte representera svenska landslaget. Policyn är lättbegriplig eftersom naturligtvis inget idrottsförbund vill förknippas med brottslighet i någon som helst form.

Problemen är pengar, tänjbara regler och en inte sällan avsevärd skillnad mellan moralbegrepp idrotten ska stå för och vad en strikt lagtext som inte får ta såna hänsyn säger.

En rattfylla med en ångerfull U21-landslagsman som erkänner sitt brott är enkel att hantera. Riskerar man andra mänskors liv är man inte värd att representera Sverige hur mycket man än ångrar det.

Eko-brott är lurigare

Ekonomiska brott är ofta lurigare. Moraliskt är de självklart alltid åt helsicke. Jag förstod till exempel aldrig gråtvalserna runt Refaat El-Sayeds sexåriga fängelsestraff när hans luftslott Fermenta ruinerat tusentals mänskor.

En undersökning då visade att svensken ansåg att en smäll på käften borde ge längre tid bakom galler än om man i eget vinstintresse blåste folk på hela deras sparkapital.

Jag tror att de flesta resonerar likadant fortfarande. En knytnäve i ansiktet är påtaglig och lätt att begripa konsekvenserna av. Men lura staten på skatt? Då vet man ju inte riktigt vem som egentligen drabbas. Det är ju så många andra som fifflar med skattepengarna som kommer in...

Plockar inga poäng

Därför tror jag inte att det är särskilt många som vill se Anders Svensson bli avstängd av sitt eget förbund. Lagen ska givetvis anse att undanhållande av skatt är ett allvarligt brott. Men förbund, skattemyndighet och åklagare plockar inga poäng genom att ta bort en formsvag men ändå ganska given mittfältare från ett stort fotbollsmästerskap.

Unga killar som får chansen att bli proffs är väldigt sällan ekonomiskt drivna. Jag tror åtminstone inte att de kräver metoder för hur utbetalningen ska ske som betyder att skatten minimeras till i princip noll.

Alla vill naturligtvis ha så mycket lön som möjligt men därifrån till att aktivt precisera transaktioner utanför lagens råmärken tror jag inte förekommer överhuvudtaget.

En ung spelare litar på sina rådgivare, det vill säga agenter och ledare, när det blir dags. Problemet blir då att det enligt lagen måste vara spelaren som är den slutligt ansvarige eftersom det är hans pengar der handlar om. Att lita på en rådgivare kan bli ett brott.

Inte given i truppen

Jag såg svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer på två tv-kanaler i går kväll. Han gjorde allt för att försiktigt öppna en dörr på glänt för förbundskaptenerna att på torsdag kunna nominera Anders Svensson till EM-truppen. I det här läget tycker jag att det är rätt när det gäller det juridiska.

Låt utredningen ha sin gång och skulle det visa sig att vi låtit en skattebrottsling spela i EM så må det vara hänt.

En helt annan sak är att Anders Svensson i mina ögon är långt ifrån given i en EM-trupp.