Köpet bekräftat: Thailands premiärminister delägare i Liverpool

Men Shinawatra i frågasätts av Amnesty

FOTBOLL

Nu är det klart. Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra går in som delägare i Liverpool. Miljardaffären, som får hård kritik från både Amnesty och Liverpool-fans, bekräftades på tisdagen av en talesman för den thailändska regeringen.

KLUBBÄGARE. Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra går in som 30-procentig delägare i Liverpool.

Enligt nyhetsbyrån AP har Liverpools vd Rick Parry nu slutfört förhandlingarna i Bangkok. Han återvänder till England i dag för att presentera uppgörelen för Liverpools styrelse.

Shinawatra betalar enligt uppgift mer än 60 miljoner pund, närmare en miljard svenska kronor, för en 30-procentig andel i den anrika Premier League-klubben – men premiärministern har ännu inte gjort klart om han tar pengarna ur egen ficka eller om det blir de thailändksa skattebetalarna som får betala.

Shinawatra tror hur som helst att köpet kommer att gynna både thailändsk idrott och landet som helhet.

Men det är ingen vågad gissning att Shinawatra framförallt har kommersiella intressen i Liverpool.

Premiärministern kommer självklart att marknadsföra den engelska toppklubben hårt i Thailand och övriga Asien där engelsk fotboll blivit oerhört populärt, framförallt på grund av det utbredda, och ofta olagliga, spelandet på Premier League-matcher.

Före detta polis

Shinawatra, en före detta polis som via en mycket framgångsrik karriär inom telekombranchen hamnat i politiken, i frågasätts nu av både Amnesty International och Liverpool-fansen.

– Thailands brist på respekt för de mänskliga rättigheterna har varit särskilt oroande under den senaste tiden. Tusentals misstänkta har dödats i regeringens krig mot droger, säger Amnestys talesman Niel Durkin till Daily Telegraph.

Amnesty trycker på för att få till oberoende utredningar, något Shinawatra ännu inte gått med på.

I november förra året kom Amnesty med en rapport som hävdar att Shinawatra arresterat och till och med dödat personer som kritiserat regeringen, uppger The Guardian, och så sent som i april dödades 107 islamiska extremister vid en sammanstötning med polis i södra Thailand.

Också Liverpool-fansen ifrågasätter klubbens nya ägare.

– Det låter inte som någon man ska göra affärer med, det här kommer att ifrågasättas, säger Steven Kelly, krönikör på Livepoolfanzinet "Through the Wind and the Rain", till Daily Telegraph.