Rena VM-hysterin i Sydafrika

1 av 2
FOTBOLL

I går blev det klart att Sydafrika får värdskapet i VM 2010.

En hysterisk glädje utbröt då den första afrikanska nationen ska arrangera ett VM-slutspel.

– Jag tycker att det här var ett rätt beslut, säger Uefa-ordföranden Lennart Johansson till Sportbladet.

Sydafrika var en enda röst ifrån att få värdskapet redan 2006, men det gick istället till Tyskland. Därför var landet skyhögt favorit inför gårdagens omröstning i Zürich. Sydafrika fick till slut 14 röster, fyra mer än huvudkonkurrenten Marocko.

– Med hänsyn till att Sydafrika var så nära att få VM 2006, och att de har sedan dess jobbat ännu hårdare för att få arrangera ett VM-slutspel så tycker jag att det var helt rätt beslut, säger Lennart Johansson.

Bättrar ekonomin

Glädjen i huvudstaden Pretoria och runt om i landet var enorm. Det är ingen tvekan om att VM blir ännu ett sätt att förbättra landets ekonomi. Enligt beräkningarna får Sydafrika cirka 30 miljarder kronor i intäkter. Dessutom räknar man med att VM kan skapa inte mindre än 160 000 nya jobb.

Tio år efter avskaffandet av apartheid kämpar Sydafrika fortfarande med arbetslösheten – som i dag ligger på cirka 30 procent. Men det finns andra stora problem.

”Inte orolig”

Fattigdom och aidsepidemin har skakat landet de senaste åren. Den ständigt ökande brottsligheten har fått många att undra om Sydafrika kan garantera VM-deltagarnas säkerhet.

– De har tagit väldiga krafttag mot brottsligheten. Jag förutsätter att de har tagit det här på allvar, säger Johansson.

Är du orolig för säkerheten i VM 2010?

– Jag är inte orolig för säkerheten kring matcherna. Sedan är det en annan sak med säkerhet på kvällar, du kan gå ut på Hornsgatan i Stockholm och där är du inte helt säker heller.

Så skulle Sveriges VM-lag se ut 2010

Emir Osmanbegovic