Från ful, brutal och idiotisk till planens gigant – Tomaz jr är en gåta

FOTBOLL

Jag började säsongen med att efter varje omgång skriva om ”Krisallsvenskan”.

Nya lag varje vecka. Bara AIK var eviga. Det var då. Herregud, nu handlar varenda tidningskrönika om vilken kris det är i Allsvenskan.

Efter krisen skrev jag om de usla domarna i ett par veckor.

Det var då. Herregud, nu handlar varenda tidningskrönika om vilka usla domare vi har. Sen kom Björn Runströms filmning och Andreas Johansson som står på mållinjen och slår in bollen med handen. Svenska domare gissar för mycket. Det är inget nytt.

Vad finns det då att skriva om?

Jag tror jag skriver om gåtorna i Allsvenskan istället. Det finns så många. Men veckans gåta nummer ett är Valter Tomaz jr.

Valter Tomaz – fulast i Allsvenskan

Jag dömde ut honom totalt häromveckan efter hans fula, brutala och idiotiska kapningar och sparkar i skrevet på motståndare. Fulaste spelaren i allsvenskan, skrev jag. Sen dömde han ut sig själv och blev utvisad och avstängd. Kanske lika bra det, tänkte jag.

Sen läste jag en intressant krönika på svenskafans.com på Örgrytes egen sida som var något så ovanligt som en ärlig, uppriktig fansanalys.

Så här skrev krönikören Magnus Börjesson:

”Men det som är riktigt dåligt, det är Valters vårdslösa, omdömeslösa, huvudlösa närkampsspel. Vi vet ju alla att han inte menar att skada någon, och hade vi inte vetat det så hade vi förstått det av hur illa berörd, skakad och ångerfull han alltid blir efteråt. Men det här var ju långt ifrån första gången. (Fråga bara Alvaro Santos, Peter Elmander m fl.) Och allvarligt talat, Valter skall föreställa en vuxen människa. Då räcker det inte att bara ta ansvar för sina intentioner, han måste ansvara för sina faktiska handlingar också. Att inte ha velat skada någon är en klen ursäkt när man brutalt kapar benen på motståndare eller trycker upp dobbarna i skrevet på dem. /.../ Att kunna satsa hårt men ändå hålla igen, det är en svår balansgång men Valter måste lära sig den. Om han inte kan det så har han ingen framtid som fotbollsspelare, trots att han är så bra på så mycket. Och jag måste medge att jag är lite pessimistisk om den inlärningen; för som han beter sig på planen, med den oförmåga han tycks ha att räkna ut följderna av sitt vildsinta sparkande, så verkar det tyvärr som om Valter är ganska korkad.”

Hårda ord. Hårdare än mina.

Valter Tomaz – storspelande back

Tydligen tog brassen kritiken bra – han kanske inte är så korkad – för nu var han tillbaka och spelade ett stort mittbacksspel och var planens gigant mot Trelleborg.

Jag vet inte exakt hur han eller ÖIS-ledningen hanterat kritiken. Jag tror mig dock veta att båda jobbat hårt med juniors temperament. Men samtidigt har han ett psyke som en normal målvakt; ni vet såna som inte vet vad nervositet och omvärldens press betyder.

Rubarth mår inte bra just nu

En sån som reser sig efter en motgång, skakar lite på sig och jobbar vidare som om inget hänt. Vi får se hur länge det varar.

***

Nästa gåta är Mats Rubarth.

Han mår inte bra just nu. Han personifierar AIK:s genomtrampning. Han har tappat allt, men det märkliga med honom är ju att han var den enda som blev bättre under den numera idiotförklarade Richard Money. Alla är överens om Money inte kunde nåt och inte bidrog med nåt till the new AIK.

Alla utom Rubarth som Money gjorde från en hyfsad inhoppare till en landslagskandidat. Pingislungan blev en elegant arbetshäst.

Nu finns inget kvar. Han deppar och frågan är varför. Svaret är kanske att en spelare som Rubarth behöver maximal uppbackning för att våga. Det får han inte nu. Därav depressionen.

***

Veckans hjältar – Malmö FF:s fans som inte buar och gnäller utan stöttar laget när det som bäst behöver det.

***

Simon Kupers sågningar av Martin Åslund och Fredrik Stenman i Offside är sensationellt elaka.

Veckans elva bästa spelare & fyra bänknötare