Alla kopierar Djurgårdsmodellen

…då får vi den sämsta allsvenskan på länge

FOTBOLL

Vårsäsongen är över och det är dags att summera.

Gick det som vi trodde? Knappast.

Har det varit roligt? Nja...

Jag tror att en hel del av gnället på årets allsvenska beror på att medias och många fans förväntningar om en glödhet fajt mellan storstadslagen kom av sig.

Vill man haussa en serie där Kalmar är ett topplag? Hmm...

Vill man skriva spaltmil om en serie där Halmstad dödat spänningen? Tveksamt...

De flesta i media ville nog ha ett Malmö som haltade men de skulle inte vara helt enbent. Och de ville ha en Zoran som svettades men inte så att han såg gråtfärdig ut med enorma påsar under ögonen. Och de ville kanske minst av allt ha ett Hammarby som spelade som om de aldrig i hela sitt liv tränat ett enda teknikpass.

Men så blev det.

Sundsvall framstår som ett av de mest spelande lagen. Huh.

Halmstad har spelat bäst - Turbo har glänst. Suck.

IFK Göteborg har malt ner motståndarna - Håkan Mild har varit en av säsongens bästa spelare. Hjälp.

Publiken har inte varit glad. Ganska många har kommit på matcherna men de flesta kassörer utom Malmös är nog rätt besvikna. Allt talar för att allsvenskan just nu passerar sin kulmen. Festen är kanske, om inte slut, så på väg att lugna ner sig.

Orsaken till att spelet varit så dåligt är att tränarna i år blivit märkligt fega. Mittfälten är så trånga av defensiva spelare att det ofta är nästintill omöjligt att spela fotboll där.

Teknikträningen har legat nere. Allt för många lag har uppenbarligen försökt kopiera Djurgårdens massiva muskelbyggande under våren. De skor som alltid sett tunga ut i svensk fotboll ser nu nästan ut som klumpfötter 2004.

Jag tippade den här serien:

1. Malmö FF

2. Hammarby

3. Elfsborg

4. Halmstad

5. AIK

6. Helsingborg

7. Djurgården

8. Landskrona

9. IFK Göteborg

10. Kalmar FF

11. Örebro

12. Sundsvall

13. Örgryte

14. Trelleborg

Jag hade, antagligen, totalt fel vad gäller Elfsborg.

Halmstad lär nog hamna nånstans där på fjärde plats.

Hammarby får svårt att hålla andraplatsen, AIK blir inte femma, Djurgården kan kanske klättra i höst men jag tvivlar, Trelleborg är på väg mot botten - och så vidare.

Helsingborg är årets besvikelse.

Något måste hända där, Jag har svårt att tro att tränaren Peter Swärd sitter kvar i höst.

Malmö FF är årets andra besvikelse.

När Tom Prahl sa i veckan att han aldrig riktigt trott på att det fanns en mediastorm så vittnar det bara om hur skyddad han varit tidigare.

Vårens spelare? Dedé.

Vårens besvikelse? Abgar Barsom.

AIK behöver en stark tränarprofil, säger alla.

Men är det inte just det tänket som bidragit till dagens problem.

AIK kanske inte alls behöver en tränare som är större än laget utan precis motsatsen; en hårt arbetande doldis som får spelarna att växa.

Årets roligaste var nog ändå ramsan "Sluta filma" till Anders Frisk som fått en boll på armen och vred sig i plågor under matchen Landskrona-AIK.

Mejl från Robert Nises:

"Nu kan du väl inte hålla Marta utanför veckans elva bästa spelare längre? Det säger ju någonting om någonting att en 18-årig tjej med hemlängtan står för landets mest kvalificerade fotbollsunderhållning för tillfället. "

Jag brottas med frågan, Robert...

Hammarbys ledning kan väl brottas med frågan att det är två av deras ratade spelare som varit de bästa de senaste omgångarna: Dedé och Johan Andersson.

Dedés menande blinkningar efter att han sagt att han blir kvar i Kalmar kan dessutom tolkas som att han spelar i Djurgården senare i år. Så kan det gå.

Anders Carlsson vilken kille. Först lurade han sin kompis Peter Kisfaludy att värva Richard Money - nu fintar han sina gamla polare i VSK... my gosh.

Paulinho blev varnad för att han tackade Jesus. Kan det ha nåt med Knutby att göra...?

Veckans elva bästa spelare – och fyra bänknötare

Lasse Anrell