Skandalscener i repris - domare slogs blodig

Supportrar stormade planen: Jag fick knytnävsslag i ansiktet

FOTBOLL

Historien upprepar sig.

Valsta/Syrianskas fans har skämt ut sig förr. I går stormade de planen och misshandlade domaren Mikael Smedborn.

- Jag fick ett knytnävslag i ansiktet. Det var riktigt otäckt, säger Smedborn.

Straffade domaren När Väsby tilldömdes straff i slutminuten rann bägaren över hos Valstas fans som stormade planen och slog ner domaren.

Hemmalaget Valsta/Syrianska ledde med 2-1 i toppmötet med Väsby i division 2 Östra Svealand och såg ut att ta tre poäng - poäng som skulle föra laget upp i serieledning.

Väsby fick dock en straff på övertid och kvitteringen blev för mycket för hemmapubliken på Råbergsvallen i Märsta.

Ett antal fans sprang in på plan för att konfrontera domaren Mikael Smedborn, 33. En av supportrarna gick ännu längre och slog Smedborn blodig med ett knytnävsslag i ansiktet.

- Jag har egentligen ingen större lust att prata om det som hände. Jag är på väg till sjukhuset nu, säger Smedborn när Sportbladet får tag på honom strax efter matchen.

Ansiktet svullet

- Jag är rätt så omskakad. Jag fick ett knytnävsslag i ansiktet och det är ganska svullet. Allting hände så snabbt och det var väldigt mycket människor som sprang in på planen så jag vet inte vem det var som slog mig. Men jag gjorde polisanmälan direkt på plats, säger Smedborn.

Sportchefen Suleyman Messo säger att klubben tar avstånd från det som inträffade och påpekar att funktionärerna gjorde allt de kunde för att lugna ner publiken.

- Självklart är vi ledsna och besvikna över det som hände. Vi ser mycket allvarligt på det här och får vi reda på vem personen var så kommer han att stängas av för all framtid. Att domaren gör fel och blåser straff rättfärdigar inte det som hände, säger Messo.

Polis tillkallades

Enligt rapporterna sprang gärningsmannen snabbt från Råbergsvallen. Strax därefter tillkallades polisen för att eskortera domaren Smedborn från arenan.

- Det var riktigt otäckt. Men ingenting förändras, jag kommer att fortsätta döma. Den här typen av aktivitet får inte vinna.

För fem år sedan var Valsta/Syrianska inblandat i en liknande skandal. Då fick man böter på 30 000 kronor.

Den här gången kan straffet bli mycket hårdare, enligt Sune Hellströmer, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

- Man kan inte tolerera detta, publiken ska inte kunna komma in på plan. En domare ska inte behöva känna sig otrygg på något sätt. Det kan bli allt ifrån böter till poängavdrag för föreningen, säger Hellströmer.

Hotade att döda domaren

Emir Osmanbegovic

ARTIKELN HANDLAR OM