Straffet efter slagsmålet: 3,3 miljoner kronor

Rekordböter för Bowyer – Dyer kan frias

FOTBOLL

Lee Bowyer var den store syndaren i slagsmålet med lagkamraten Kieron Dyer.

Newcastle bötfäller Bowyer med rekordsumman 3,3 miljoner kronor – men vill att Dyer ska slippa avstängning.

Det var i lördags som de landslagsmeriterade mittfältarna Bowyer och Dyer visade ut sedan lagkamraterna började slåss med varandra under lördagens Premier League-match mot Aston Villa. Newcastle anser att det var Bowyer som angrep sin lagkamrat:

”Lee Bowyer har fått en rekordsumma i böter, blivit kraftfullt tillrättavisad och även fått en varning om att hans uppträdande kan äventyra hans framtid i klubben”, skriver Newcastle i ett pressmeddelande.

Klubben refererar också till ”Bowyers attack på Dyer”.

Bötesbeloppet motsvarar sex veckors lön, vilket är det största möjliga. I Bowyers fall blir det 3,3 miljoner kronor enligt lokala medier.

Den hetlevrade 28-åringen har varit i blåsväder tidigare. Han stängdes av i åtta veckor för att har rökt marijuana under juniortiden i Charlton och bötfälldes 2001 med 855000 kronor av Leeds för att ha brutit mot klubbens regler. 2002 stängdes Bowyer av i sex matcher för att ha armbågat Liverpools Gary McAllister och 2003 fick han samma straff av Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) för att ha stampat på huvudet på Malagas Gerardo.

Även utanför fotbollsplanen har Bowyer hamnat i bråk, under de senaste åren har han varit inblandade i två långdragna rättsfall angående misshandel, men undkommit fängelsestraff. Redan 1996 fick han fick böter och nästan fängelse för att ha kastat stolar omkring sig i en hamburgerrestaurang.

Bowyer får ändå stanna i Newcastle. Det bekräftade managern Graham Souness på måndagen, då de båda slagskämparna skakade under managerns och fotografers överseende.

Frågan är dock om Bowyer får spela mer i år. Han kan räkna med att bli avstängd i minst tre matcher av det engelska fotbollsförbundet.

Samma sak gäller Dyer, men han har meddelat att kommer att protestera mot sin utvisning och Newcastle ger Dyer föreningens fulla stöd i en sådan överklagan.

Lagkaptenen Alan Shearer var dock inte nådig i sin kritik av slagskämparna som han anser ha dragit vanära över fotbollsklubben:

– Ännu en gång har Newcastles goda namn smutsats ned. Det finns inget försvar och jag gjorde klart vad jag kände i omklädningsrummet efter matchen, säger Shearer enligt The Sun.

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM