Hela Sverige älskar fotboll

5000 armband sålda: Det är ett bra initiativ...

FOTBOLL

Sportbladets Älska fotboll-kampanj är en omedelbar succé.

Över 5000 rosa armband har redan sålts.

- Det visar att vi inte accepterar de här våldsglorifierande avarterna, säger Mats Jonsson i Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
STÖDER KAMPANJEN Mats Jonsson i Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna är en av de 5000 som har köpt Älska fotboll-bandet. "Det är viktigt att plocka fram positiva sidor", säger han.

Beställningarna på armbandet "Älska fotboll" strömmar in från hela Sverige.

Bara på ett par dagar har över 5000 armband sålts.

En av flera viktiga opinionsbildare som bär armbandet är Mats Jonsson, stark man i Djurgårdens Järnkaminerna, en av Sveriges största supporterklubbar.

Vill stoppa våldet

- Det är ett bra initiativ. Det visar att vi inte accepterar de här våldsglorifierande avarterna som börjar växa fram inom fotbollen. Det är viktigt att vi plockar fram de positiva sidorna i stället. Det är det armbandet står för och det är det vi tycker är bra, säger Jonsson under gårdagens uppladdning inför matchen Djurgården-Häcken.

- Det här är ett problem som behöver uppmärksamhet. Vi behöver hjälp från klubben, förbundet och medierna för att få stopp på nyrekryteringen till de här avarterna.

"Jobbar för fotbollen"

Hur jobbar ni aktivt för att få stopp på våldet?

- Vi jobbar inte aktivt mot våldet utan aktivt för fotbollen. Vi gör det vi är bra på, att skapa en positiv läktarkultur. Det är vårt ställningstagande.

Beställningarna på armband kommer inte bara från Sverige utan också Norge.

Personer från bland annat Høvik och Oslo har mejlat, och så ett välkänt fotbollsansikte - förre djurgårdsbacken Mikael Dorsin, nu i Trondheim och Rosenborg.

- Kanske kan vi sprida det i norska ligan också - hoppas det, säger Dorsin.

Johan Flinck