”Alla intäkter går till fonden”

sportbladet.se:s läsare chattade Sportbladets chef Ronny Olovsson

FOTBOLL

DreamShot säger: Varför har det blivit så mycket våld i fotbollen på senare tid tror du?

Ronny Olovsson säger: Svår fråga. Det är väl en internationell utveckling som gått i vågor, men delvis har ju våldet flyttat från arenorna till mer ett gatuvåld långt från fotbollen. Det tror jag har engelsk förebild.

Holms säger: Hej! Det här gör ni bara för att tjäna pengar och bli ännu mer tjenis med fotbollsförbundet, eller har jag fel?!

Ronny Olovsson säger: Eftersom alla pengar går till en gemensam fond som ska delas ut i stipendier till de som jobbar för fotbollen i kampanjens anda har du fel.

Järnkamin säger: Hej. Hur länge kan man beställa "Älska fotboll banden"?

Ronny Olovsson säger: Säsongen ut

Klas säger: Jag kan inte komma på att det har diskuterats så mycket om läktarvåld i media inför en allsvensk säsong någonsin. Finns det inte en risk att media skapar en självuppfyllande profetia?

Ronny Olovsson säger: Det finns alltid en risk för det, men samtidigt kan vi inte blunda för det. Det gäller att ta debatten och skapa en positiv våg bland oss som inte accepterar utvecklingen.

Aquilifer säger: Trevligt initiativ, helt klart, men ärligt talat: Hoppas ni verkligen förändra någonting i och med denna kampanj?

Ronny Olovsson säger: Jag tror att vi kan göra det tillsammans med landets alla klubbar. Det finns en kraft i det. Och om fler yngre förstår hur mycket huliganerna sabbar för klubbarna och fotbollen i sig självt så tror jag färre börjar ge sig in i det.

Linda säger: var köper/beställer man banden?

Ronny Olovsson säger: spotbladet.se/alskafotboll eller på arenorna.

BJ säger: Hur känns det att spela på folks värderingar för att sälja lösnummer och tjäna pengar på armband? Du räknar väl inte med att grabbarna slåss mindre för att aftonbladet försöker tjäna mer pengar på medelsvensson?

Ronny Olovsson säger: vi tjänar inte pengar på armbanden, vi förlorar pengar. Alla intäkter går som sagt till fonden.

mot våld säger: hur många arband tror ni att ni kan sälja?

Ronny Olovsson säger: vad sägs om 60 000, 100 000... hur många älskar fotboll i Sverige. Jag vet inte.

säger: Trist att färgen var rosa - känns inte så hippt för mig. Kan det bli aktuellt med andra färger, varför inte en upplaga i respektive allsvensk klubb, åtminstone i grön/vit...?

Ronny Olovsson säger: Då är man fast i supporterprylar, det här ska stå över det.

Freddy säger: Hej, hur kom ni på idén att välja armband som symbol? På lägre nivåer av fotboll och ungdomsfotboll som jag dömer är det förbjudet att bära smycken och armband är ett smycke. Jag kommer framstå som värsta våldsförespråkaren när jag tvingar alla att ta av sig dom, alternativt ger dom en varning för det.

Ronny Olovsson säger: Armbanden är redan godkända av domare och förbund, de är framtagna i ett material och ett utförande för att det ska fungera på planen.

Teddy säger: Innebär "Älska fotboll"-kampanjen att ni själva kommer att fokusera mer på själva sporten, eller kommer t.ex. Robert Laul fortsätta att göra kontaktannonser åt Zlatan och dylikt trams?

Ronny Olovsson säger: Du pratar om fyra rader som tog ett utrymme av sex kvadratcentimeter... om du läser oss ser du att vi tar fotbollen på stort allvar, varje dag.

Paris säger: Kommer alla allsvenska spelare (både dam & herr) bära "älska fotboll" armbandet?

Ronny Olovsson säger: Alla spelare i allsvenskan, superettan och damallsvenskan, samt domarna, i alla matcher.

CF säger: Vilken internationell klubb är värst inom våldet?

Ronny Olovsson säger: Oj, det är en fråga jag inte kan besvara, det finns flera tråkiga exempel inernationellt, men att ranka dom är jag fel person att göra.

twomas säger: Vem tog initativ till kampanjen och hur ska den verka?

Ronny Olovsson säger: Vår krönikör Simon Bank hade ursprungsidén som vi gick igång på, tanken är som sagt att väcka debatt och få med den tysta majoriteten i en samlad aktion FÖR fotbollen.

slätarn säger: Varför är det så hätsk stämning mellan derbylag i vissa städer? Jag har inte den erfarenheten från exempelvis hockeyn mellan Modo-Timrå. Är det ett Stockholmsfenomen?

Ronny Olovsson säger: Det är lite märkligt det där. inom hockeyn är det oerhört hård stämning mellan spelare och ledare i t ex ett slutspel, men bland publiken har det sällan varit stora problem. i fotbollen är kulturen sanrt sagt omvänd. vet inte varför... kanske för att det finns fler "förebilder" internationellt inom fotbollen

säger: Hur tror ni att fotbollsligisterna kommer att se på den här kampanjen?

Ronny Olovsson säger: jag tror inte de kommer att tycka om den, eftersom den kommer att klä av dom och avslöja att de i själva verket är fotbollens fiender... ingen inom fotbollen vill ha med dom att göra...

Neonhasse säger: Om nu alla spelarna gått med på att bära armbandet, varför gör Markus Rosenberg en såpass våldsam grej i slutet av matchen mot IFK. Sänder inte det lite mixade signaler?

Ronny Olovsson säger: Håller med, Markus agerade fel

Bengt Jonsson säger: Hur kan ett förbund som SvFF ställa sig bakom en sådan här kampanj när man samtidigt vill öka antalet säkerhetsvakter på arenorna? Ingen har hittills skadats allvarligt på läktarna av supportrar, men senast förra året höll en flicka från göteborg på att dö efter oprovocerat våld från ordningsvakter. Vakter som var anställda av AIK:s säkerhetsavdelning som i sin tur svarar under SVFF. Därför är det väl motsägelsefullt att SvFF ställer sig bakom denna kampanj?

Ronny Olovsson säger: jag tror inte att vakterna är problemet, men självklart ska de vara utbildade och inte använda övervåld. men att ta bort vakterna ökar nog inte säkerheten

LuleåBjörnen säger: Ronny, din gamle spjuver. Varför är fotbollssupportrar mer aggressiva än hockeyns dito? Hockeyn är ju blodigare på planen - finns det något slags omvänt samband?

Ronny Olovsson säger: omvänt är det nog, LuleåBjörnen, vet som sagt inte varför, men hockeyn får nog tänka lite på hur man uttalar sig för risken är såklart att det sprider sig även inom hockeyns supportrar

marqz säger: Tjena.. jag gillar att snacka om fotbollen inte våldet .. vem vinner skytteligan denna säsong?

Ronny Olovsson säger: alla tror väl på Roenberg eller Ijeh... det blir sällan som man tror, vet inte vem som ska anses vara outsider... Dusan?

iceaimer säger: hur ska pengarna i fonden konkret användas för att motverka våldet? Vad kan man (alla omkring ) mer göra för att hindra våldsverkarna ? Vilket ansvar har vanliga människor, media respektive klubbar?

Ronny Olovsson säger: vi kan alla ta ansvar på olika sätt, inom ungdomsfotbollen bör man till exempel tänka sig för hur man som förälder står och skriker på domare och motståndare. här lär man nog tyvärr ut en hatkultur som vi borde motarbeta. det går att göra myket om bara alla hjälps åt och har tålamod oh uthållighet

Torskn säger: jag anser att eran satning på älska fotboll armbanden, är ett plagiat av lance armstrongs wear yellow satsning

Ronny Olovsson säger: absolut, idén kommr rakt av från Armstrong. det var en lysande kampanj han gjorde.

säger: Är det inte så att ni säljer många lösnummer på att skriva om fotbollsrelaterat våld och när ni blivit stora nog nu ska passa på att sätta er på två stolar?

Ronny Olovsson säger: Fobollsrelaterat våld är sällan på vår löpsedel och inte någon säljare enligt det jag vet, så den cyniska baktanken finns inte i detta

säger: vad tror du om Helsingborg denna säsong?

Ronny Olovsson säger: Svårtippade. Men de har många spelare som säkert kan överraska, ska erkänna att jag nog kan deras trupp för dåligt för att våga mig på att gissa en placring

J.T säger: hej ronny. är du emot "verbalt våld"? Jag tycker det är en del av passionen, att älska ett lag....lite agressiv måste man väl få vara?

Ronny Olovsson säger: det är en väldig skillnad på att slå folk med järnrör eller att skrika ut sin besvikelse från en läktare. såklart. men jag tror att vi kan vinna mer på att heja på våra lag istället för at hata motståndarna

Johan säger: Tycker du personligen att armbandet är snyggt och bär du ett själv?

Ronny Olovsson säger: jag bär ett och jag tycker att det är helt okej, det syns bra och är skönt på armen och så står det faktiskt för något som jag är 100 procent bakom

Stoffe säger: Det finns väl inte någon som kan vara för våldet på arenorna.. man törs ju inte längre ta med sig ungarna på fotboll på vissa matcher. Borde inte klubbarna ha större befogenheter att hänga ut problem supportrarna och verkligen stänga av dom som inte sköter sig.

Ronny Olovsson säger: det är hela den debatten vi ska rensa nu, ett problem du beskriver är ett rellt hot mot fotbollen och jag kan garantera dig att vi ska ta up frågan

ms_Shevchenko säger: är du DIFare?

Ronny Olovsson säger: hahaha, nej jag håller på IFK Luleå... en bit kvar till Allsvenskan, men snart så...

iceaimer säger: tror du verkligen att hatkulturen startad av fotbollsföräldrar ligger till grund för firmafalanger etc? Men om det är så ... vad ska man göra åt de våldsmän som redan nått vuxen ålder och är fast i firmor och annat trams?

Ronny Olovsson säger: jag tror att allt börjar någonstans och ska vi göra något åt det långsiktigt måste vi faktiskt fostra våra barn också, inte bygga in en hatkultur i dom redan som fotbollspiltar

säger: På er låter det som att våldet inom svensk fotboll är utbrett. Det är det inte. Det finns men är till 99% ett storstadsproblem. Det kan inte du neka till att det är.

Ronny Olovsson säger: det är ett problem för de sex-sju största klubbarna. det kostar samhället runt 17-19 miljoner årligen. det är ett stort problem och vi bör se till att det inte växer

virre säger: borde inte ett mer uttalat motstånd emot alkoholkulturen i idrotten vara en viktig del i en sån här satsning. Och borde inte SvFF och klubbarna mer synbart ta ställning emot den alkoholkultur som finns bland många supporters? (och tränare borde inte göra reklam för öl tex)

Ronny Olovsson säger: den diskussionen får klubbarna ta. drogromantik kan väl vara tveksam, men jag tror inte att vi ska gå för långt och skapa en frikyrklig air över fotbollen, det skulle vara att tro på en utopi

Al säger: Vad tjänar jag på att köpa armbandet?

Ronny Olovsson säger: du känner att du bidrar till något viktigt och att du tar ställning med tusentals andra fotbollsälskare. någon annan kick back finns inte

Vikke säger: Finns det möjlighet att beställa det här armbandet till Finland?

Ronny Olovsson säger: du kan sitta vart du vill och beställa det, vi har redan flera som beställt det från norge. tror inte att det ska vara något problem. sportbladet.se/alskafotboll

dino säger: många som är för fotbollsvåld kommer att köpa denna som en skämt grej, vad tycker du om det?

Ronny Olovsson säger: de bidrar till kampanjens fond, så tack i så fall

ARTIKELN HANDLAR OM