PSV vidare efter sent straffdrama

Nu väntar Milan i semi

FOTBOLL

PSV Eindhoven är klart för semifinal för första gången i Champions League efter att ha besegrat Lyon med totalt 6–4.

Men det krävdes förlängning och straffar för att skilja lagen åt.

Det regniga returmötet mellan PSV Eindhoven och Lyon slutade precis som det första, 1–1, efter full tid. Likaså blev det oavgjort i förlängningen. Men när det kom till straffskyttet hade PSV bäst nerver och vann straffläggningen med 4–2 och matchen med 5–3.

Stor matchhjälte blev Robert som slog in den avgörande straffen.

Holländarna fick sämsta tänkbara start på matchen. Efter det oavgjorda resultatet på bortaplan hade det räckt med en mållös tillställning i returen på Philips Stadion.

Men hemmaspelarna tvingades ge upp nollan redan efter tio minuter, när PSV-försvararen Wilfred Bouma skulle nicka undan bollen ur straffområdet. Istället för en lyckad rensning försåg han anfallaren Sylvain Wiltord med bollen. Det hjälpte inte att Bouma försökte täcka Wiltords skott eller att målvakten Gomes var på bollen – 1–0 till Lyon var ett faktum. PSV tryckte på och jagade kvittering, men när Park Ji Sung brände ett bra läge genom att skjuta högt över såg det inte särskilt lovande ut ur hemmalagets synvinkel.

Men i den andra halvleken var det PSV:s tur att få en bra start. På en frispark från vänsterkanten i den 50:e minuten rensade Lyon-försvaret undan bollen rakt på mittbacken Alex, som stod omarkerad i straffområdet. Han tog emot bollen på bröstet och drog till direkt – och det var kvitterat.

I förlängningen skapades det chanser åt båda håll. Bland annat hade Juninho ett hyfsat skott som gick strax utanför målburen, likaså Park Ji Sung. Närmast att näta var Mark van Bommel, vars frispark smet precis utanför målvaktens vänstra kryss.

Men när det kom till straffarna var det PSV-spelarna som hade ställt in siktet bäst.