Ijeh om hoten: Jag hade ingen frihet kvar

FOTBOLL

GÖTEBORG

Ett och ett halvt år efter mordhoten från MFF-fans säger Peter Ijeh att kändes som att det blev ohållbart att stanna i Malmö.

Han själv var inte rädd, men familjen var det.

- Nu kan familjen leva ett normalt liv och gå vart de vill utan känna någon stress, säger IFK Göteborgs anfallare.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Peter Ijeh är spelklar igen - med ett rosa band kring handleden.

Tillbaka efter skadan ser han fram emot att spela med det rosa bandet kring handleden.

Peter Ijeh missade premiären mot Malmö FF.

Han finns däremot, om tränaren Arne Erlandsen och Blåvitts medicinska team ger klartecken, med mot Vålerengen i Royal League-slutspelet i dag.

Om inte gäller söndagens allsvenska match mot Assyriska. Då kommer Peter Ijeh stolt att bära det rosa bandet och manifestera sitt avståndstagande mot våldet.

Fick hotbrev

Ett av Peter Ijehs ledord i livet är kärlek, hans människosyn och starka tro har hjälpt honom i många svåra situationer.

Den nigerianske spelaren har själv blivit offer för de onda krafterna inom fotbollen.

Ni minns säkert hoten i samband med att han skulle lämna Malmö FF.

Peter Ijeh fick två brev med innehållet "Vi älskar dig: Men om du flyttar så dör du". Ett lämnades i familjens brevlåda, ett satt på framrutan på Peter bil.

Peter Ijeh sade själv i samband med mordhoten att han inte var rädd. Hans familj var det däremot.

- De var instängda i huset och våra vänner fick komma dit. Under natten var vi nära varandra ifall något skulle hända, berättar han.

- Jag hade sagt att jag ville lämna klubben efter tre år. Efter hoten kändes det som att min framtid var i händerna på ödet, det kändes som jag inte hade någon frihet kvar.

Lugnare i Göteborg

Sedan flytten till Göteborg har vardagslivet blivit mycket lugnare.

- Jag har en kusin här och det känns lugnare för familjen. Jag har fått konstiga telefonsamtal även under tiden i Göteborg. Folk som ringt och sagt att de vill att jag ska komma tillbaka till Malmö, men mer sånt.

Är du förvånad att dessa krafter finns inom svensk fotboll?

- Folk blir offer för vad de ser. En del försöker att göra saker som de ser på tv. Men våra ungdomar måste älska spelet och inte hata varandra. Jag åker en del till skolor och kyrkor för att föreläsa och ibland vill jag gråta. Det finns en så stor potential, men delar av den yngre generationen förstör sin framtid. Så det är viktigt att alla lag gör samma sak - vi kan fortfarande förändra attityden.

Petra Thorén