Nolltoleransprogram – vapnet mot huliganismen

Italienska regeringen inför hårda regler

Foto: AP/Arkiv
Scener vi ska slippa se. Milan-målvakten Nelson Dida däckades av en inkastad bengalisk eld i Champions League-mötet Inter-Milan på San Siro i tisdags. En i raden av händelser som fått den italienska regeringen att ta initiativ till det nya nolltoleransprogrammet.
FOTBOLL

Den italienska regeringen inför nu nolltolerans i kampen mot huliganismen.

I dag klubbades de nya, stenhårda reglerna:

Ligamatcher stoppas direkt om föremål slängs in på planen.

De skyldiga fansen tvingas se sitt lag straffas med en omedelbar 0–3-förlust.

Foto: Ulf Höjer/Arkiv
Trött på huliganismen. Det italienska fotbollsförbundets ordförande Franco Carraro försöker nu att få bukt med det ökande fotbollsvåldet.

Sportbladet avslöjade regeringsplanerna redan i dagens tidning och senare läckte nyheten ut via de internationella nyhetsbyråerna. Efter ett sammanträde med företrädare för inrikesdepartementet, det italienska fotbollsförbundet och italienska olympiska kommittén offentliggjordes nolltoleransprogrammet.

De nya reglerna gäller med omedelbar verkan och klubbades igenom trots att vissa ligaklubbar motsatte sig förslaget.

Förbundsordföranden Franco Carraro har fått nog av den senaste tidens läktarskandaler.

– Det är nödvändigt att fotbollsklubbarna ökar sitt samarbete med myndigheterna och när det är möjligt för en dialog med sina fans. Förhoppningen är att vi inte ska behöva använda de här bestraffningarna, utan att de ska ha ett förebyggande syfte.

Polisen har dessutom beordrats att stoppa matcher om det förekommer oroligheter utanför eller inne på arenan före avspark.

Inter-fansens uppträdande i Champions League-mötet mot Milan i tisdags – där målvakten Nelson Dida brännskadas av en bengalisk eld – och Juventus-fansens bråk med polis inför matchen mot Liverpool i onsdags har skakat om fotbolls-Europa.

Efter en svart säsong i Italien där olika så kallade ultras-grupper växt sig allt starkare överväger dessutom det italienska polisfacket Consap att stoppa sina medlemmar från att bevaka arenorna under ligaomgångar.

– Ligan måste ställas in tills alla arenor för proffsfotboll ställs i ordning och blir säkra, skriver Consap i ett pressmeddelande.

Inter riskerar vid ett Uefa-beslut i morgon att helt stoppas från spel i Europa, vilket skulle innebära en enorm ekonomisk smäll för Milano-klubben.

Samtidigt avslöjar nyhetsbyrån Ansa att en 26-åring som greps tillsammans med två andra Inter-fans i tisdags tidigare varit inblandad i uppmärksammade huligandåd. 26-åringen uppges vara samma man som på San Siro i maj 2001 lyckades stjäla en vespa från rivaliserande Atalanta-fans för att senare inne på arenan sätta eld och kasta ned fordonet från läktaren.

Anders Burström