”Fantastiskt bra kampanj”

Uefa-presidenten Lennart Johansson om Älska Fotboll och problemen inom sporten

1 av 3
positiv Peter Wennman träffade en av fotbollens mäktigaste män, Uefa-presidenten Lennart Johansson som hyllar Älska Fotboll-kampanjen och tänker köpa en låda till sin kollegor på Uefa.
FOTBOLL

ÖREBRO

Vi är mitt uppe i ett resonemang om husmanskost, såsom raggmunkar, när Lennart Johansson utbrister:

- Fläskkotletterna var bättre förr.

Vi inser båda genast att det är ett lysande citat.

Fläskkotletterna var fan så mycket bättre förr.

Precis som så mycket annat.

Kom därmed inte och påstå att den mäktige Uefa-presidenten är en bakåtsträvare, detta är en synnerligen pigg 75-åring med ett vaket öga riktat rakt in i framtiden och ett huvud fullt av tankar på vad som ska ske, vad som måste förändras, i hans älskade fotbollsvärld.

Men det är tillåtet att grubbla.

Det finns ju folk som jävlas i denna värld.

Fotbollsvåld har funnits i många år. Fansen har slagit varandra på näbben och det har varit kravaller och upplopp, det är inget nytt. Vissa perioder har det varit vedervärdigt. Andra år har det varit lugnare.

Nu har klimatet hårdnat igen. Det är inte bara föremål som kastas ner från läktare och får matcher att avbrytas, det är hot mot domare och ledare och spelare, det är en brutalisering som borrar sig rakt in i fotbollens själ.

Samhället i obalans

När Hammarbys supportrar börjar slåss med VARANDRA - i brist på annat - under den allsvenska premiären måste man fundera på vad det är som händer i samhället.

- Jag har inte den gåtans lösning. Men nånting är fel. När jag var ung var det stora nyheter om det inträffade ett mord. I dag blir det bara en notis. Det tycks vara nya styckmord och hemska våldtäkter varje dag...samhället tycks inte vara i riktig balans, säger Lennart Johansson.

Sen trär han med viss möda det rosa armbandet - ÄLSKA FOTBOLL - runt en handled av Sonny Liston-format och säger:

- Fantastiskt bra kampanj ni dragit igång. Jag välkomnar initiativet. Jag köper gärna en hel låda. Mina kollegor inom Uefa ska få bära de här banden.

Nya bråk de senaste dagarna, Lennart. Först raketen i Milano, sen slagsmål i Turin.

- Det har ringt minst 50 journalister till min sekreterare i dag för att få veta vad det blir för straff efter matchen mellan Inter och Milan. Men det kan ju inte jag svara på, det är disciplinkommitténs uppgift. Däremot anser jag att vi måste börja bli mer drastiska. Vi kan inte bara hota med åtgärder - vi måste verkställa dem också.

Vilka åtgärder talar du om?

- Tja, om man kan flytta ner lag en division för att de inte sköter sin ekonomi, då måste man kunna ta till samma straff i såna här lägen.

Du menar att man skulle flytta ner Inter.

- Till exempel. I framtiden kan det bli så när det händer såna här saker. Då får rötäggen det svårare, de får resten av supportrarna emot sig.

Och i Sverige?

- Jag är djupt oroad. Inte särskilt mycket blir gjort. Med rätta så är det klubbarna som bär ansvaret för evenemangen - men de har inga vapen att ta till.

Vilka vapen talar du om?

- Klubbarna måste få rätt att registrera bråkmakarna. De måste avvisas från arenorna. Deras pass ska kunna beslagtas. Precis som det fungerar på kontinenten. Tomas Bodström försöker ju genomföra detta, men tydligen utan framgång. Personens integritet anses värdefullare.

Men detta kan inte klubbarna klara själva.

- Nej, det måste vara en samverkan mellan polisen, förbundet och klubbarna. Ungefär som i EM i Portugal förra sommaren. Det blev ju en solskensturnering.

"Inte krypa undan ansvar"

Vad gör man då när grabbar klär sig i fotbollströjor, stämmer träff på stan och börjar slåss?

- Inte ens i ett sånt läge kan vi krypa undan ansvaret. De slåss ju i fotbollens namn.

Så... vad göra?

- Alla säger att Jeppe super, men ingen vet varför. Det känns ungefär så.

- En början är i alla fall Aftonbladets initiativ till Älska Fotboll-kampanjen. Det kan få många ungdomar att dra åt samma håll och väcka deras tankar. Det kan få en långsiktig effekt.

Men som Uefa-pamp måste du ha egna idéer också.

- Jag tänker i banor som går åt andra hållet. Att man ska belöna dem som sköter sig bra. Jag jobbar på nåt som jag kallar "fotbollens nobelpris". Det ska gå till någon som visat gott föredöme.

Ni har ju redan ett fair play-pris.

- Visst. När Celtic mötte Porto i Valencia var det 30000 skottar som inte kom in på matchen. De tog då en öl ihop med motståndarfansen och såg matchen på tv. De skötte sig så bra att jag blev gråtfärdig av glädje. Sen var det underbart att åka till Glasgow och dela ut priset till de skotska supportrarna.

Ny generation bråkstakar

Kommer dina yngre bröder i AIK att sköta sig i år?

- Det är just det som återstår att se. Det har ju kommit en ny generation. De äldre bråkstakarna går med fru och barnvagn nu, men de yngre har trappat upp stökigheterna. Vi vet hur kärnan ser ut, vilka de är, men vi saknar medel att ta större ansvar för dem än vi klarar just nu.

Hur är det med gamla Gnaget inför starten i Superettan?

- Bra, tror jag. Den nya organisationen ser bättre ut än den förra. Det blir en bättre länk mellan styrelsen och spelarna. Och nu ska det byggas på en egen verksamhet, en modell jag tror på.

När du försvann som ordförande nyligen sa du att du inte borde ha tagit jobbet.

- Det stämmer. Jag ångrade mig. När jag erbjöds posten för tre år sen sa jag att det nog inte var så klokt, jag hade 200 resdagar om året och tyckte att en ordförande borde vara på plats mer och ha bättre kontakt med laget. Jag skulle alltså ha sagt nej.

Är du bitter på AIK nu?

- Det kommer jag aldrig att bli! Jag har fått förståelse och en klapp i ryggen för lång och trogen tjänst. Och jag har sannerligen fullt upp ändå. Jag är ju till exempel ordförande i VM:s organisationskommitté.

Vi sitter i Örebro nu. Som inte längre har ett allsvenskt lag.

- Det där borde jag inte uttala mig om. Men...jag tror det var bra det som hände. Det finns glasklara regler om vad som gäller, och den ställning som förbundet tog höll ju hela vägen. Men samtidigt: jag hör besvikelsen här i stan, och det känns inte bra. Det finns ett fel nånstans.

Du sitter på en hedersläktare med Italiens premiärminister Silvio Berlusconi vid din sida, för att ta ett exempel. Det är en värld av gåslever och flotta hotell.

- En vacker dag slocknar lamporna, det ska man ha klart för sig. Jag tror jag är bra på att minnas mitt ursprung. Det kan vara röda mattor och vip-läktare, men jag är nog inte märkvärdig av mig. Jag började en gång som springpojke på Forshaga och slutade som vd. Jag kan nog tala med bönder på bönders språk och med de lärde på latin.

Och du älskar verkligen fotboll.

- Jag kan stå vid en sandplan och titta på mitt

tioåriga barnbarn när han spelar. Han kan alla de här nya finterna, grejer som vi inte kunde utföra på min tid. Fotbollen är underbar och utvecklas ständigt.

Till sist, varför var fläskkotletterna bättre förr?

- De var tjockare. Och så var det en saftig fettsvål runt om. Det ser man aldrig nu.

Lennart om: Sepp Blatter:

Konstgräs:

Lars-Åke Lagrell:

Anders Frisk:

Assyriska:

Har sålt villan