"Tack för ett bra initiativ"

Persson och Reinfeldt enade i kampen mot våldet

FOTBOLL

I Riksdagen är de oense om det mesta.

Men något har Göran Persson och Fredrik Reinfeldt gemensamt. Båda Älskar fotboll - och hyllar Sportbladets kampanj.

– Tack för ett bra initiativ, jag önskar er all framgång, säger statsministern.

Foto: LOTTE FERNWALL
ÄLSKAR FOTBOLL Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt har vuxit upp med Djurgården, och var ett tag aktiv i "Blue Saints". Göran Persson försöker också följa sitt favoritlag, som sedan 50 år tillbaka är IFK Norrköping. "Jag känner att vi är på väg uppåt", säger han.

Älska fotboll har blivit en fantastisk succé. Hittills är 46000 rosa armband beställda och hela Sverige står bakom Sportbladets och Fotbollförbundets gemensamma kampanj.

Nu får initiativet uppbackning från högsta ort.

Statsministern Göran Persson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt tar gemensam ställning - för fotbollen och mot våldet.

– Man ska känna sig trygg när man går på fotboll. Fotbollen är till för alla. Som småbarnsförälder tycker jag att kampanjen är nödvändig, jag var själv och såg ett Stockholmsderby med mina söner och jag var faktiskt orolig på vägen dit, säger Fredrik Reinfeldt.

Ny lag ska hjälpa

Statsministern håller med.

– Tyvärr är problemen kring fotbollen en trend vi ser och den måste stävjas. Jag tycker att kampanjen är riktig och kommer i rätt tid. Idrotten har själv ett ansvar, men vi hjälper till, till exempel genom den nya lagen som gör att klubbarna kan avhysa oönskade personer, och att det är straffbart att ta sig in på en arena om man blivit avstängd, säger Göran Persson.

Kampanjen bygger på att vi i första hand tar ställning för fotbollen, att vi lyfter fram det positiva. Är det ett bra sätt att komma tillrätta med problemen?

(GP) – Jag tror det. Men leder det till en förändring? Det får vi se. Tyvärr finns det kommersiella krafter som driver på tanken att skapa motsättningar inom fotbollen. Jag tror att en sådan inställning leder till ökat våld.

(FR) – Ni gör rätt i att bejaka de positiva sidorna av fotbollen för att komma åt våldet. Jag har sett en förändring i Sverige. Jag minns när jag stod i Djurgårdsklacken när jag var yngre, tekniken var att ställa upp oändliga rader med poliser. Så ser det inte ut i dag, klubbarna själva sköter mycket mer av bevakningen med publikvärdar och så. Och det är ju lugnare inne på arenorna, det är utanför problemen finns.

Hur är det med fotbollsintresset i det privata?

(GP) – Jag har levt med det i 50 år, mer eller mindre intensivt. Mitt lag, IFK Norrköping, ligger tyvärr i superettan just nu, men jag känner att vi är på väg uppåt.

Stod i klacken

(FR) – Jag är djurgårdare sen barnsben. Jag började gå på matcherna med pappa och i tonåren stod jag med Blue Saints i klacken, både på fotbollen och hockeyn.

Hur mycket fotboll blir det nu för tiden?

(GP) –  Jag ser kanske en-två matcher per år på plats, mer blir det inte. Men sen ser jag mycket på tv, det är alltid bra fotboll på tv.

(FR) – Det är ungefär som Göran, ett par gånger per år. Stockholmsderbyna försöker jag se på plats. När jag är hemma brukar det bli Sportradion, det är ett behagligt sätt att följa matcherna på, att gå runt med snäckan i örat.

(GP) – Du går omkring och softar...

(FR) – Precis (skratt).

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM