”Fotboll ska inte handla om våld”

Thomas Ravelli känner ett stort ansvar: Kampanjen sätter fart på debatten

Foto: ANDERS DEROS
Ser hellre rosa än rött VM-hjälten Thomas Ravelli besökte tjejerna i Mölnlycke IF:s 14-årslag i går. ”Fotboll ska inte handla om våld. Det är ju det här det handlar om”.
FOTBOLL

MÖLNLYCKE

Thomas Ravelli, 45, och tjejerna i Mölnlycke IF:s 14-årslag gör som över 50000 andra - tar på sig det rosa armbandet.

- Med ett sådant runt handleden känner man större ansvar, säger VM-hjälten från 1994.

Förra söndagen, 10 april, inledde Aftonbladet tillsammans med svensk fotbolls ledande organisationer kampanjen Älska fotboll.

Med hjälp av ett rosa armband manifesterar alla spelare i herr- och damallsvenskan sitt avståndstagande till våld och hot inom fotbollen.

Att beställa ett armband kostar 30 kronor.

"Det sätter fart på debatten"

Igår, efter bara elva dagars kampanj, hade 51 382 personer köpt ett rosa armband för att stödja Älska fotboll-kampanjen.

- Det är ett väldigt bra initiativ som sätter fart på debatten, säger före detta landslagsmålvakten Thomas Ravelli och fortsätter:

- Jag var lite tokig ibland när jag spelade. Men känslor måste alla få visa, även fansen. Problemet är när det övergår till masspsykos och framför allt när de som kallar sig fotbollssupportrar, men som bara är ute efter att slåss, sätter i gång.

Igår besökte bronshjälten från USA-VM 1994 Mölnlycke IF och tjejerna i 14-årslaget.

Ravelli har upplevt fotbollens avarter på högsta elitnivå, tjejerna mer på gräsrotsnivå.

- Ibland när vi möter vissa lag så skäller de mycket på varandra. Det låter väldigt dumt och det kan inte vara så roligt för den som de skäller mest på, säger lagkaptenen Johanna Rafstedt, 13.

Över en miljon kronor

Hon har lagt märke till det rosa armbandet.

- Det är många som bär det på stan, säger hon.

Intäkterna från försäljningen av armbanden, idag över en miljon kronor, går till en fond ur vilken det kommer att delas ut årliga stipendier i samband med fotbollsgalan.

- Fotboll ska inte handla om våld. Det är ju det här det handlar om, säger Thomas Ravelli och tittar ut över de tränande tjejerna.

- Fantastiska ledare som ställer upp ideellt och ungdomar som rör på sig och har otroligt roligt tillsammans, säger han.

Michael Wagner