Nykomlingens nya skrällpoäng

Assyriska – nu trea i allsvenskan

FOTBOLL

Assyriska fortsätter att övertyga i allsvenskan.

0–0 hemma mot fjolårets topplag Halmstad gav en ny viktig poäng – och nu är nykomlingen trea i serien.

– Jag tycker att det var ett rättvist resultat, säger mittfältskrigaren David Nordbeck.

Foto: Bildbyrån
Hemmapremiär. Över 6000 såg Assyriskas historiska första match på Bårsta IP. Då skrällde hemmalaget igen – med 0–0 mot Halmstad.

Efter 1–2-förlusten mot Hammarby i premiären reste Assyriska i den andra omgången västerut och skakade om i fotbolls-Sverige rejält med en 3–0-seger över IFK Göteborg.

I dag visade nykomlingen återigen att laget måste tas på allvar.

I en historisk hemmapremiär på lilla Bårsta IP i Södertälje inför 6 112 åskådare kryssade laget mot fjolårets guldutmanare Halmstad – 0–0 skickar en ny, tydlig signal att José Morais-bygget tänker utnyttja gratisplatsen i allsvenskan.

Stödet på Bårsta var stort.

– Det var underbart att spela inför vår publik, skönt att vara hemma på riktigt för första gången. Jag tycker att vi fick matchen och Halmstad dit vi ville, säger David Nordbeck till Com hem.

När matchen blåstes igång försökte fortfarande tusentals människor att ta sig in på arenan och många tvingades att se mötet från närliggande skogsdungar och viadukter.

Matchen?

En defensiv historia med få målchanser.

– Jag tycker att vi har fått en bra balans på laget, men kanske att vi på mitten måste komma upp lite mer och ge våra anfallare mer understöd, analyserade David Nordbeck.

Med exakt samma disciplin som mot IFK Göteborg och samma eleganta Zoran Manovic som nestor i backlinjen gjorde Assyriska det svårt för Halmstad och tillät inte speciellt många målchanser.

– Vi klarade inte av att ta oss igenom Assyriskas mur, de var bra. All heder till Assyriska, sa Halmstad-tränaren Janne Andersson till TT.

Även Halmstads backpar Peter Larsson/Tomas Zvirgzdauskas var mycket svårpasserat och statistiken visade att skotten på mål var få; tre för Halmstad och ett för Assyriska.

– Vår backlinje var ofattbart bra i första halvlek, men jag tycker att vi fick med oss för lite frisparkar, domaren verkade bara blåsa frisparkar åt ett håll, sa José Morais.

Mot slutet av matchen bjöd Halmstads högerback Emil Jensen inhopparen Kabba Samura på den egentligen enda jättemöjligheten – men Samura brände chansen och 0–0 stod sig.

Efter tre omgångar har Assyriska nu fyra poäng som sensationell tabelltrea.

I Com hem-sändningen fick David Nordbeck frågan:

Det måste ni vara nöjd med?

– Det kunde ju ha varit nio poäng...

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM