Blåvitt pekas ut som sexköpare

"Dåligt att de inte kollar fakta"

1 av 5
"FICK LITE SÖMN" Tidningen FotbollGuiden antyder att IFK Göteborg köpte sex i samband med en matchen mot Barcelona i Europacupen 1986.
FOTBOLL

Var det lyxprostituerade som fick IFK Göteborg på fall i Europacupreturen mot Barcelona 1986?

Tidningen Fotbollsguiden antyder det.

- Det är illa att de inte kollar fakta bättre, säger förre Blåvittspelaren Roland Nilsson.

I aprilnumret av månadsmagasinet FotbollGuiden tar tidningen upp diskussionerna som uppstått efter sexskandalen med Tre Kronor.

"Fotbollsstjärnor är inga helgon - bara lite smartare än kollegorna i Tre Kronor", skriver FotbollGuiden och listar samtidigt de tre största svenska fotbollsskandalerna.

Som nummer två skriver de:

"Barcelona ordnade lyxprostituerade till IFK Göteborgs spelarhotell vid returen i Europacupmötet 1986 - dagen efter en natt med förmodligen inte alltför mycket sömn för de blåvita lyckades Barca vända det hopplösa tremålsunderläget och gå vidare".

"Ingen nappade"

- Det stämmer att det fanns ett antal arbetande damer på vårt hotell, och det misstänktes att Barcelona hade skickat dit dem. Ingen nappade på erbjudandena och det var inget som störde vår uppladdning, säger målvakten Thomas Wernerson.

IFK Göteborg vann första matchen på hemmaplan med 3-0. På Camp Nou gjorde Barça i sin tur 3-0 och gick vidare efter straffar.

- Det var en massa tjejer i foajén varje gång vi kom från någon träning eller skulle ha genomgång. Det gick rykten om att Barcelona hyrt in dem för att störa oss, säger Johnny Ekström och fortsätter:

- Jag har upplevt liknande saker flera gånger både i Italien, Frankrike och Tyskland. Man gör allt för att störa motståndarna.

Enligt IFK Göteborgsspelarna körde tränaren Gunder Bengtsson med hjälp av hotellchefen iväg de prostituerade varje gång de dök upp på spelarhotellet.

FotbollGuiden antyder dock att IFK-spelarna tog del av kvinnornas tjänster.

- Det är för dåligt att de inte kollat fakta bättre, säger Roland Nilsson. Det påståendet är lika osant som det om försöket att muta oss vid VM 1994.

- Jag förstår inte varifrån tidningen har fått den uppfattningen, säger Torbjörn Nilsson. Men det kanske finns för få skandaler inom svensk fotboll att välja mellan?

- Däremot hände det ju att ungkarlarna i laget gick ut och tog en öl efter matcherna, säger Torbjörn Nilsson.

"En källa vi litar på"

FotbollGuiden, som bevakar svensk och internationell fotboll, har en upplaga på 23 000 exemplar och redaktion i Göteborg.

Chefredaktören Magnus Fredriksson säger till Sportbladet:

- Det som står i vår tidning står vi för. Uppgifterna har vi fått från en källa som vi litar på.

Michael Wagner