Aftonbladet
Dagens namn: Viola
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Fotboll
Foto: ANDERS CARLSSON, ROGER LUNDSTEN, LASSE ALLARD, LOTTE FERNVALL, BILDBYRÅN

Sune Hellströmmer, Generalsekreterare

Svenska fotbollförbundet:

- Det våld vi nu sett är inget fotbollen på egen hand kan hitta åtgärdsprogram emot. Vi ska ha en samverkan med polisen och analysera vad som händer och bakgrunden till det och därmed också se vad för typ av åtgärder som krävs.

- Skärpt lagstiftning är en viktig sak, liksom en snabbare process, det kan inte ta så lång tid mellan händelse och eventuell dom.

- Det som sker inom fotbollen är en spegelbild av samhället. Jag tror att det i Sverige och inom svensk fotboll finns en kärna på 250-300 personer av de värsta våldsverkarna. Och sedan har du de som hänger på gruppen. Företelserna startar i storstäderna och vandrar vidare ut över landet. Men det är naturligt att det finns fler sådana här personer kring de större klubbarna med större publik och som får mer uppmärksamhet.

- Jag tror inte att den kategorin personer kan tänka sig att begå brottsliga handlingar i något annat sammanhang, men här gör man det, bryter mot lagen och verkar tycker att det är mindre allvarligt. Det handlar säkert till en del om grupptryck, men inte enbart. Man måste gräva djupare för att hitta orsaker.

- Det handlar också om förebyggande arbete, attitydpåverkan, att få stopp i inflödet. Det är ena delen. Den andra är att straffa de som på något sätt är förlorade, de som begår brott, är kriminellt belastade.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet