Bokar tid – för att slåss

Huliganer gör upp i en egen allsvenska: Småkillarna är värst, de är oerhört farliga

1 av 4
HULIGANUPPGÖRELSE Bilderna kommer från en videoinspelning av en uppgörelse mellan Young boys (AIK) och Bajen baby squad (Hammarby) mitt i centrala Stockholm. De två grupperna består av yngre killar som ännu inte är fullvärdiga medlemmar i de riktiga firmorna. Polisen ser ytterst allvarligt på slagsmålen.
FOTBOLL

Unga huliganer från Hammarby och AIK i en blodig uppgörelse mitt på ljusa dan.

Sportbladet har bilderna som chockar fotbolls-Sverige.

- Småkillarna är absolut värst. De vet inte vad de gör och de är oerhört farliga, säger Tore Brännberg, doktor i socialpsykologi, som forskat om huliganism i många år.

I går presenterade Sportbladet en sifoundersökning som visar att 37 procent av svenska folket skräms bort från fotbollsarenorna på grund av våldet i samband med evenemangen.

I dag visar vi skrämmande bilder från en videoinspelning på en huliganuppgörelse mellan Young Boys (AIK) och Bajen Baby Squad (Hammarby), grupper bestående av yngre killar som inte är mogna för de riktiga firmorna - i det här fallet AIK:s Firman boys och Hammarbys KGB.

- Killarna i firmorna är smartare, ofta är de också ganska framgångsrika i det privata. På ett sätt är de de minst farliga eftersom de vet vad de gör och nästan uteslutande slåss med varandra. Småkillarna är absolut värst. De kan jämföras med killar som är så kallade "hangarounds" i ett MC-gäng. De är inte fullvärdiga medlemmar och därför har de någonting att bevisa. De vet inte vad de gör och de är oerhört farliga, säger Tore Brännberg, doktor i socialpsykologi vid Göteborgs universitet som skrivit flera uppmärksammade böcker och rapporter i ämnet.

Firmornas uppgörelser kan på många sätt liknas vid matcherna mellan deras lag. Vi har alltså en officiell allsvenska i fotboll och en inofficiell allsvenska i gängslagsmål som går hand i hand.

Klara regler

- Så vitt jag förstår stämmer de här firmorna träff en annan tid än själva matchen för att göra upp. De har klara regler under sina slagsmål och representerar det lag de anser sig hålla på, säger Sune Hellströmer, generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet.

Tore Brännberg bekräftar Hellströmers uppgifter.

- Man kan faktiskt säga att det är en andra allsvenska. I fotbollsallsvenskan finns det vissa regler, till exempel att det finns elva spelare och så finns det en domare som dömer och ser till att reglerna följs. De här firmorna har respekt för varandra och det finns en hederskodex som de är oerhört strikta med. De använder inte vapen, de är lika många när de möts, de klär sig på olika sätt beroende på vilken "klubb" de tillhör och efteråt beundrar de varandras kläder och tackar för en bra match. Sen kan man se referat av slagsmålen på nätet, vilket också fungerar som en sorts domare som säger "2-1 till er". Det var precis det som hände i Alingsås för några veckor sedan mellan Göteborg- och Hammarby-fansen. Jag sa faktiskt redan under EM-92 att vi kommer att få se ett huligan-EM i framtiden och det är dit vi är på väg, säger Tore Brännberg.

"En farlig tendens"

Du säger att bråken är ärliga och att de till exempel inte använder tillhyggen. Hur förklarar du att Hammarby-huliganerna attackerade djurgårdare på krogen Dubliner Southside i påskas, med massor av tillhyggen och där utomstående hamnade mitt i korselden?

- Det är en farlig tendens som de framförallt fått från engelska böcker och filmer. Men det handlade inte om de organiserade firmorna, utan just om de yngre killarna som vill bevisa att de är värdiga att vara med i firman. Men som jag har förstått så tycker inte firmorna att det här är okej. Det är en hedersgrej, precis som att du inte slår publiken om du är en boxare.

Hellre kampsport

För de allsvenska spelarna är firmornas uppgörelser en vilt främmande företeelse. IFK Göteborgs lagkapten Håkan Mild blir upprörd när han hör om huliganvideon.

- Det låter jävligt sjukt, att träffas sådär bara för att slåss. Är det så roligt så kan de väl börja på en kampsport och puckla på varandra under legitima former, säger han.

Vad tycker du om att slagsmålen utkämpas i ditt lags namn?

- Det är trist, men det har ju inget med Blåvitt eller ens med idrott att göra. Det är svårt att stävja. Två gäng som slåss, hur fan stoppar du det?

Firmorna är få och håller nästan uteslutande till i storstadsområdena. Supporterpoliserna runt om i landet bedömer att det rör sig om mindre än 500 personer. AIK-anhängarna i Firman boys blev Sveriges första riktiga firma i början på 90-talet och de var starkt inspirerade av den våldskultur som växt sig enormt stor i Storbritannien på 80-talet, med Chelseas "Headhunters" och West Hams "Inter City Firm" som den engelska scenens protagonister. Firman Boys har genom tiderna också varit Sveriges mest ökända firma och har skapat svarta rubriker genom att vara väl förankrade i klubben och till och med haft så kallade "kvartssamtal" med klubbens ledare, där styrelsemedlemmar och andra hotats till att följa firmans linje.

Malmö var sena

Djurgårdens fina grabbar (DGF) följde snart efter och fenomenet spred sig, först till Göteborg (Wisemen) och slutligen till Skåne. Frontline i Helsingborg blev den första skånska firman under andra halvan av 90-talet medan det dröjt ända fram till i fjol innan någon organiserad firmaverksamhet kunnat knytas till Malmö FF.

Polisen vet vilka de flesta av huliganerna är och är ofta snabbt på plats när "lagen" drabbar samman.

- Vi har hyfsad god kontroll och vi har faktiskt ganska bra koll på vilka killar det är, men det kan ju bli bättre. Vi ser ytterst allvarligt på problemen och har goda resurser, säger Henrik Qvist, supporterpolis i Malmö.

Hur kommer det sig då att ni inte har kontroll på problemet?

- Det är så när man handskas med kriminella, de har ingen lagstiftning att följa - det har vi. Jag kan garantera att vi gör vårt bästa.

Sportbladet granskar: Huliganfajterna som sker på öppen gata

De är ungefär 500 unga män. Med sin vålds- och hatkultur är de i dag det största hotet mot den svenska fotbollen. På Sportbladet älskar vi fotboll och tillsammans med elitfotbollsföreningarna och de 83493 som hittills beställt det rosa armbandet har vi bestämt oss för att göra aktivt motstånd mot huliganerna. Därför har vi kartlagt de svenska firmorna. I en serie dokument avslöjar vi allt om vilka de är, var i landet de befinner sig och hur de fungerar. I dag berättar vi om firmorna, deras bakgrund och hur de är uppbyggda. I morgon: I huvudet på en huligan.

David Tanentsapf, Anders Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM