Sportbladet hyllar supportrarna som gör fotbollen till en fest

150 timmars slit för varje match: De ska känna stöd i ryggen

FOTBOLL

SUNDSVALL

Runt 150 arbetstimmar och 15 000 kronor.

För en vanlig allsvensk match.

Sportbladet har följt supportrar som lever för sitt lag - och vägrar låta ligisterna ta plats.

- Från början fanns det vissa högerextremistiska element. Det satte vi stopp för direkt, säger Andreas Lindman, 25, en av grundarna till Gif Sundsvalls supporterklubb Patronerna.

Han och en kompis drog igång klubben 1999.

Sedan dess har Andreas Lindman sett den växa. Patronerna har prisats för sina läktarkreationer och klarat sig från huliganer.

Hedrade kaptenen

I går hedrade de Sundsvalls lagkapten, nummer 4, Patrik Eriksson-Ohlsson med ett tifo över en av långsidorna.

- Han har förtjänat det en längre tid. Men i senaste hemmamatchen mot Bois, när han vek sig, spydde, och sedan klev upp och fortsatte. Med en sådan inställning förtjänar man helt enkelt att få den, säger Andreas Lindman, nu tifo-ansvarig i klubben.

Andreas som också jobbar i receptionen på Gif Sundsvalls kansli har svårt att hjälpa till med den sista dagens förberedelser.

Men ett tifo är inte bara att slänga ihop.

- Vi har varit runt sex personer som jobbat åtta-tio timmar de senaste tre dagarna. Vi har målat upp sektionsflaggorna och en stor banderoll. Det tar lång tid att måla.

Det kostar väldigt mycket också?

- Ja. Vi får in mycket av alla medlemskort i Patronerna. Sedan jobbar vi mycket. Hjälper folk att flytta, målar hus..

Vad kostar det här tifot?

- 15 000-16000 kronor. Det är ganska billigt.

Vad är det dyraste ni gjort?

- 60 000 kronor. Mot AIK 2002. Det var flaggor över hela norra, östra och västra läktarna. Sedan körde vi dubbla flaggor på vissa ställen. Småflaggor är dyra.

- Man kan fråga sig om det är värt det? Vi hoppas det blir bra och att spelarna känner en extra tändning. Det är ju det det handlar om.

- Vi gör det bara för att grabbarna ska känna ett jävla stöd i ryggen. Vi gör det inte för att få ett pris, även om det är roligt.

"Plågar sig själv"

- Det är extra nervöst när man har ett stort tifo. Först oroar man sig för matchen, och sedan för tifot. Man plågar sig själv. Blir inte tifot bra kommer man aldrig riktigt in i matchen. Man vaknar på natten innan och hör om det blåser eller regnar. Hade det regnat hade det bara varit att ställa in.

- Det krävs ett jäkla slit. Det är inte alltid så roligt heller. Men när det blir lyckat så känns det perfekt.

Speciellt när laget vinner?

- Ja, speciellt då. Man känner sig mer delaktig.

- Det var som när Öyvind (Svenning) var skadad och vi gjorde en flagga åt honom. Han blev alldeles rörd. Han kom förbi dagen efter och ville ha bilder på det. Sa att det var det finaste någon gjort för honom. När man hör sådant känner man att det är värt det.

Ni har lyckats med en positiv kultur, utan ligister. Är det en tillfällighet?

- Nej, egentligen inte. Det var rätt personer som startade och det var mycket äldre folk med. Mognaden behövs ibland. Vi har aktivt jobbat mot det. Från början fanns det vissa högerextremistiska element. Det satte vi stopp för direkt.

- Vi har en fördel att vi är en liten supporterklubb. Då har man koll så att man kan sätta stopp. Jag tror att folk vet också att man inte är välkommen om man inte sköter sig. Sedan har vi ett nära samarbete med klubben. En bra dialog är väldigt viktigt.

Johan Rikner