Ny huliganlag antogs av riksdagen i dag

Våldsverkare kan stängas ute från arenor

FOTBOLL

Nu skärps tonen mot fotbollsvåldet.

I dag antogs en ny lag mot fotbollshuliganer av riksdagen.

Från och med den 1 juli i år kan våldsverkare stängas ute från arenor – och böter eller fängelse i högst sex månader väntar dem som bryter mot tillträdesförbudet.

– Mycket bra. En oerhört viktig signal att vi får det här lagstödet, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

Foto: Urban Andersson/Arkiv
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

De senaste årens växande fotbollskriminalitet med fler och våldsammare bråk i samband med fotbollsmatcher har satt i gång en massiv debatt om hårdare straff från samhällets sida, som ett medel att komma åt problemen för klubbar runt om i landet.

I dag klubbades en ny lag igenom av riksdagen.

Den gör det möjligt att stänga ute kända våldsverkare från fotbollsmatcher och idrottsarrangemang. På ansökan av idrottsorganisationerna ska åklagare besluta om tillträdesförbud i högst ett år, en tidsfrist som dock kan förlängas genom ett nytt åklagarbeslut.

För att belägga en person med tillträdesförbud måste det finnas en risk att personen begår brott som stör ordning eller säkerhet under arrangemanget, och vid sin bedömning ska åklagaren ta hänsyn till om en utpekad begått sådana brott tidigare i samband med idrottsarrangemang.

Restriktioner i lagen finns – personer under 15 år kan inte få tillträdesförbud och brott som någon begått före 15 års ålder får inte tas med i bedömningen.

– Det är av stor betydelse att samhället tar det här steget. Det är första gången som samhället ställer upp och formar en lag särskilt riktad till ett sådant här problem, säger Hellströmer till TT.

Regeringens förslag klubbade enhälligt, men de fyra borgerliga partierna ville skärpa tonen ännu mer genom att föreslå att även sponsorer och företag skulle kunna begära att åklagare utfärdar tillträdesförbud.

Moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet ansåg att brott som begåtts före 15 års ålder skulle tas med i bedömningen, medan centern ville att tillträdesförbudet även ska kunna utfärdas för de som inte fyllt 15.

– Vi måste hålla fast vid någon sorts straffmyndighetsålder, säger Britta Lejon (s), vice ordförande i justitieutskottet .

Fotbollsklubbar har tidigare haft rätt att stänga av supportrar, men inte haft lagligt stöd att avvisa dem som ändå tar sig in på arenorna.

– Vi kan behöva utökad lagstiftning, exempelvis när det gäller pyroteknik på läktarna eller när folk springer in på planen, säger Hellströmer.

Anders Burström, TT