”Älska Fotboll” erövrar världen

Lennart Johansson: Det är viktigt att budskapet sprids

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Hoppas på spridning Lennart Johansson ska dela ut rosa band till samtliga ledamöter i Europeiska fotbollförbundets, Uefas, exekutivkommitté.
FOTBOLL

Här får Uefa-presidenten Lennart Johansson banden han ville ha.

Nu ska han se till att kampanjen Älska Fotboll sprids över hela fotbollsvärlden.

– Jag ska ge ett rosa band till samtliga medlemmar i exekutivkommittén, säger han.

Lennart Johansson, 75, är en aktiv kämpe mot våldet på och runt om fotbollsarenorna. Därför ser han mycket positivt på kampanjen Älska Fotboll.

- Det är ett jättebra initiativ. Mig veterligen är det första gången som media tar tag i den här biten. Tidigare har man bara ondgjort sig, men nu har man äntligen aktivt verkat mot våldet, säger Uefa-presidenten när Sportbladet träffar honom på hans kontor vid Råsunda.

Ska ge band till alla

För några veckor sedan sa Johansson att han ville köpa en hel låda med rosa band för att sprida dem hos sina kollegor inom Uefa. Han skiner upp när Sportbladet har med sig ett flertal band till intervjun.

- Jag ska ta med ett rosa band till samtliga medlemmar i exekutivkommittén, vi träffas i samband med Champions League-finalen i Istanbul den 25 maj.

- Varje land kommer säkert att ha sin egen stil, kanske rödsvarta band i Tyskland och orangea i Holland. Men det viktigaste är att budskapet sprids, att vi visar att vi inte accepterar våldet

Fantastiskt initativ

Känner exekutivkommittén till kampanjen i Sverige?

- Ja, initiativet är uppmärksammat, vi hade det uppe på en kongress i Tallinn härom veckan. De flesta tyckte att det är fantastiskt att vi har fått med alla spelare på elitnivå.

Kommer kampanjen Älska Fotboll att vinna över våldet?

- Sånt här går i kurvor, man vrider inte rätt klockan på en dag. Men vi hoppas att det här goda exemplet smittar av sig, det är en bra början.

Emil Karlsson