”Mediebevakningen av huliganismen är en komplex fråga”

Sportbladets Simon Bank chattade om Älska fotboll-kampanjen

FOTBOLL

Elin säger: Tjena Simon! Är Sverige första landet i världen som drar igång en sån här kampanj, eller har ni lånat idén från nån annan? Kanongrej iaf. Jag bär ständigt mitt rosa band!Kram Elin

   Simon Bank säger: Hej Elin (kram, Elin). Kul att du gillar idén. I fotbollsvärlden har Nike haft en liknande kampanj, för att ta avstånd från rasismen inom sporten. Hillsboroughoffren har också startat en armbandskampanj - men mig veterligen har ingen annan tidning startat en nationell kampanj av det här slaget.

Erik säger: Tjena,varför kunde ni inte välja en neutral färg på armbandet? Känns mest som en undermedveten reklamkampanj, mvh

   Simon Bank säger: Sportbladet står som initiativtagare och avsändare bakom kampanjen. Med den rosa färgen visar man det. Samtidigt är rosa en neutral färg. Det finns inte så många andra som ingen svensk elitklubb på vare sig dam- eller herrsidan har.

Ms säger: Tycker du kampanjen blivit så framgångsrik som önskat?

   Simon Bank säger: Etthundrasextusen svenskar har tagit ställning i en fråga som är avgörande för fotbollen. Det är ett sanslöst gensvar. Men "önskat"? Jag hade önskat att alla som står för positiv supporterkultur ställt sig bakom kampanjen. Det hade betytt ett par miljoner till.

Dogge säger: Måste först bara säga att armbanden är väldigt coola. Vad var det som fick dig att ta insiativ för fotbollen?

   Simon Bank säger: Tack, Dogge. Utlösande var händelserna i fjol, då de våldsstörda tog över scenen under dels Stockholmsderbyt, dels cupmatchen mellan Norrköping och Djurgården.

Daniel säger: Tror du, ärligt, att ett rosa band runt handleden kan glädja någon annan än Sportbladets marknadsavdelning? Och, om ja (vilket du egentligen måste svara), på vilket sätt?

   Simon Bank säger: Kampanjen har dragit in miljonbelopp som, oavkortat, ska fördelas direkt till människor som arbetar, ideellt och aktivt och passionerat, för att fotbollen ska vara en positiv kraft i samhället. Elitklubbarna och fotbollförbundet omfamnar kampanjen, jag tror det säger allt.

Jansson säger: Känns det inte trist att alla stora supportgrupper (med få undantag) tar avstånd från kampanjen genom banderoller på matcher eller texter på sina hemsidor?

   Simon Bank säger: Självklart gör det det. Om det finns något jag ångrar i kampanjen, som jag tycker Aftonbladet kunde gjort bättre, så är det att kommunicera med de grupperna, de är ju de viktigaste. Men när svenska supportergrupper för en gångs skull gemensamt driver ett avståndstagande så är det alltså inte mot de våldsinslag eller andra negativa inslag som finns på läktarna - utan mot en antivåldskampanj. Jag förstår det inte.

BajenHoolie säger: Tjena, tror du någonsin att KGB, DFG m.m slutar att fightas bara för ett rosa band?

   Simon Bank säger: Nä. Men jag tror att nyrekryteringen av killar som tycker att det känns skönt att sparka andra killar i magen kommer att minska om vi gemensamt stöttar de positiva krafter som finns i supportervärlden. De är tusen gånger fler. Det är vad armbandet handlar om, att ta ställning för dem och ge dem ekonomisk stöttning.

Zäta säger: Tjena Simon ! Såg på TV4 sporten igår när två unga firmor från hammarby och djurgården slogs för att få va med dom stora. Vad tycker du om att våldet kryper lägre ner i åldrarna?

   Simon Bank säger: Det säger mycket om ett samhälle när unga pojkar är så understimulerade och ensamma att de går igång på att sparka människor i grupp.

Micke säger: Hej, skulle det inte kunna vara en bra idé om de allsvenska klubbarna "fick" sitt eget band ex. ett blått band med "Älska Djurgården", ex. ett gult "Älska Häcken" osv osv. För att få ännu fler band sålda till den allsvenska publiken?

   Simon Bank säger: Det är mycket möjligt. Jag välkomnar alla initiativ för att stötta de människor som lägger ner allt de har på fotboll, utan att hota eller slå.

Rolle säger: Är det inte motsägelsefullt att ni älskar fotboll men visar bilder på när en man blir knivskuren till döds på en fotbollsarena?

   Simon Bank säger: Enligt det resonemanget älskar Aftonbladet (och alla andra medier) krig också.

Ms säger: Har klubbarna visat tillräckligt stöd?

   Simon Bank säger: Samma dag som kampanjen rullade igång fick jag samtal från klubbledare i två av Sveriges största klubbar som sa att de hade längtat efter ett sånt här initiativ. Det finns ett utbrett stöd i det oficiella fotbolls-Sverige.

my säger: måste alla svenska elitspelare bära banden eller är det upp till var och en?

   Simon Bank säger: Eftersom vi inte bor i Nordkorea så måste ingen någonting. Svensk Elitfotboll (och därigenom alla elitklubbar) har omfamnat kampanjen och sagt att spelarna ska bära banden. Jag har ingen pejl på hur avtalet ser ut i övrigt.

youll never walk alone säger: Går det inte att titta på hur england har gjort för att lösa sina problem? Eller de finns kvar men ni skriver inget om det?

   Simon Bank säger: Min absoluta förhoppning är att vi slipper göra som de gjort i England. Där har de prissatt biljetterna så högt att de äkta fansen inte har råd att gå, och byggt bort den arena där människor möts och uttrycker sig. Det är en lösning, men jag hoppas som sagt att den inte behövs. Det finns andra lösningar.

Fanzin säger: Tjena, självklart borde Älska fotboll kampanjen minska fotbollsvåldet, men tror inte du att det kan bildas en motsatt sida för barn och supportrar som har det svårt? Att de snarare blir mer intresserade, efter att som visats på tv och repotage i tidningarna, tror jag tyvärr att det kan bli motsatt effekt vid vissa fall, har bara en känsla, vad tror du?

   Simon Bank säger: Jag tror att du har helt rätt. Mediebevakningen av huliganismen är en komplex fråga, och jag tycker inte att medierna lyckats lösa den. Självklart måste man bevaka och belysa problemet, men varje gång vi nämner en firma eller babyfirma (eller vad pojkarna vill kalla sig) så får de också erklam. Det journalistiska uppdraget krockar med pragmatiken. Där har vi en viktig fråga att lösa.

Mr.Milan säger: Vad har du för kommentarer till den krönika Niklas Kindvall skrev ang er kampanj (jag antar att du läst den)

   Simon Bank säger: Niklas är begåvad och trevlig. Hans krönika var ett sammelsurium av usla analogier och svaga argument. I stort går den ut på tanken att det är för jävligt att Sportbladet får goodwill när Sportbladet gör något bra.

honkeen säger: Vad tycker du om Sören Larsens idé med att ta på sig ett nytt band för varje mål han gör?...Hur kommer hans armar se ut under säsongsavslutningen?

   Simon Bank säger: Larsen kommer att se ut som nåt ur Mumiens återkomst, med armarna rakt ut. Men han är dansk, så han klarar det säkert. Hvergang.

Liam säger: Varför är det så hemskt att låta killar som gillar våld att slåss mot likasinnade utan att det drabbar utomstående? För i ärlighetens namn Simon - hur många gånger har oskyldiga drabbats av firmavåld? Inte många gånger! "Den som ger sig in i leken..." vilket är alla deltagande väldigt medvetna om.

   Simon Bank säger: Liam Norberg? Gallagher? Oavsett vilket så har jag ingen lust att sponsra våldslekar med skattemiljoner, ingen lust att se livet rinna ur en till Tony Deogan, ingen lust att se fotbollens varumärke solkas ner, ingen lust att höra hur oskyldiga kvinnor som sitter på en pub får flaskor kastade över sig, ingen lust över huvud taget att acceptera den där jävla leken. Hoppa bungyjump istället, om ni går igång på adrenalin.

Franz Åberg säger: Vad tycker du att polisen och klubbarna borde göra för att minska våldet??

   Simon Bank säger: Polisen får göra ett normalt, polisiärt arbete - och se till att bli skickliga på att se skillnad på kriminella huliganer och vanliga supportrar. Klubbarna måste kommunicera med och stötta de positiva supporterkrafterna, samtidigt som de tar stenhårt avstånd från våldspojkarna.

Hans säger: Vad tycker du om att spelare börjar bråka med varandra

   Simon Bank säger: Fotboll är fotboll, en fysisk och stundtals aggressiv idrott. Det finns de som tror att jag/vi förespråkar en fotboll där alla sjunger visor tillsammans och kramas. Den dagen byter jag idrott. Antipatier, kärlek, starka känslor, allt är en del av den fotboll som vi älskar. Det är våldet vi vill åt. Jag trodde inte ens att det var kontroversiellt.

Calle säger: Tjena, bor o jobbar i barcelona. har bar alla banden o vill bara saga att det e en succe, de spanska e forvisso roda, men vi har nu antligen fatt vara rosa. Tack som fan, det e stort!!

   Simon Bank säger: Hola Calle, de spanska banden hänger ihop med Madrids OS-kampanj - men jag tycker att de rosa är snyggare och viktigare. Kul att du gillar dem.

Hans säger: Kommer ni att öppet redovisa vilka som får pengarna och hur mycket var och en får

   Simon Bank säger: Stipendierna delas ut i samband med fotbollsgalan i höst. Om jag känner min tidning rätt så kommer vi att tala om det i allra högsta grad... Ett syfte med kampanjen är att värdera och visa upp de som arbetar för den positiva supporterkulturen.

Moderator säger: ...och så avrundar vi med något helt annat...

Pelle Garå säger: Vem tror du vinner melodifestivalen?

   Simon Bank säger: Hej Pelle, hoppas allt är bra och att du får en fin helg. Jag tror att Norge vinner schlagern. Virtanen sågade dom. Det kan bara vara bra.

Simon Bank säger: Tack för alla frågor (utom den sista), och tack för att så många av er tagit ställning i en viktig fråga. Låt kampen gå vidare, på alla olika sätt.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM