”Svenska publiken var fantastisk”

Trefaldige världsmästaren Pelé om sitt första VM i Sverige, klimatet i dagens fotboll och potenspiller

1 av 3
Världens bäste Edson Arantes Do Nascimento även kallad Pelé i sitt sista VM, i Mexiko 1970.
FOTBOLL

CANNES

Han är alla tiders bästa fotbollsspelare. Nu har filmen om Pelés liv och karriär haft världspremiär, på filmfestivalen i Cannes.

Sportbladet mötte den i dag 64-åriga legenden för ett samtal om allt från Sverige-minnen till hur pengarna har förändrat hans älsklingsidrott.

- Det ställs nästan omänskliga krav på dagens toppspelare. Det blir väl så, när Ronaldo kan tjäna lika mycket pengar på en vecka, som det tog mig åratal att få ihop, säger han.

Pelé gästade filmfestivalen med anledning av "Pelé Forever", en dokumentär som regissören Anibal Massaini Neto har jobbat med i nästan fem år. Så lång tid tog det att rota fram och få rättigheter till alla gamla arkivbilder. Några av Pelés snyggaste mål, sådana som det inte finns filmbilder av, har återskapats med datoranimation. Och så berättar förstås legenden själv om sitt liv och sin sagolika karriär.

Pelé är på ett lysande humör när han träffar ett fåtal journalister på ett av Cannes lyxhotell. Skrattar gott åt att vi alla ser ut som dränkta katter, då vi hade hamnat mitt i en åskskur på väg dit. Han ser nästan oförskämt pigg och spänstig ut för att vara i pensionsåldern. Han är också mycket mindre än man väntar sig.

- Ha ha, alla säger: vad liten du är? Så tänkte nog en och annan försvarsspelare i motståndarlagen också när de skulle möta mitt lag. Sedan hann de inte med att tänka så mycket mer, ha ha.

Hur håller du dig i sådan god form?

- Jag tränar regelbundet för att inte "gubba till mig". Och så har jag två tvillingar, de är åtta år nu, att ta hand om dem är inget för en latmask.

När man ser matchbilder med dig kan man inte låta bli att undra: Hade du kunnat dominera lika mycket i dagens fotboll?

- Det är omöjligt att svara på, förstås. Spelet har ändrats. Försvarsspelet är mer organiserat, försvarsspelarna har blivit större, det är inte lika öppen fotboll, det smäller kanske lite hårdare. Men inte hade jag gjort bort mig i dagens toppfotboll, precis"

Det är inte bara så att Pelés meriter, rent statistiskt, slår allt annat:

Pelé är den enda spelaren som har vunnit tre VM-guld, 1958, 1962 och 1970. På 14 VM-matcher gjorde han tolv mål. På 92 landskamper gjorde han 77 mål. I brasilianska ligan 1 281 mål på 1 363 matcher.

Han var också en ovanligt komplett spelare. Måltjuv, framspelare, dribbler, nickspecialist, allt i ett.

"Vi har salsarytmen i blodet"

Är det så att fotbollsspelare är mer specialiserade i dag, tycker du? Antingen framspelare eller målskytt?

- Nja, lite grann, kanske. Men titta på Zinedine Zidane. Han kan precis allt. Och i många topplag i främst Sydeuropa finns det oftast en spelare som lagets spel byggs upp kring. Och det är nästan alltid en mångsidig brasilianare.

Varför är brassar så bra på fotboll?

- Vi har salsarytmen i blodet, ha ha.

- Nä, allvarligt talat, det handlar om många faktorer. Vi är ett stort land, med många spelare att välja på. Vi är också ett rätt fattigt land, då väljer många fotbollen för att det är så enkelt, allt du behöver är en sandstrand eller en gräsplätt och en boll.

Varför blev det fotboll för dig?

- Min pappa var en framstående spelare i högsta ligan. Jag minns hur han grät en gång när laget inte hade vunnit ligan. Då tröstade jag honom och sa: Jag ska vinna alla de titlar som inte du har gjort. Jag tror jag var åtta år då.

Du var bara 17 år när du fick spela VM i Stockholm 1958. Vad minns du av det?

- Oj, oj, oj, Sverige kommer alltid att ha en stor plats i mitt hjärta. Det var min första utlandsresa, så jag minns allt: dofterna, människorna, mottagandet.

- Det var ju Brasiliens första VM-guld och att få vara med om att vinna det" det var så enormt. Den svenska publiken var fantastisk. Vi fick till och med hälsa på er kung (Gustav VI Adolf) efteråt. Inget av det jag har varit med om senare, är riktigt i närheten av den lyckokänslan.

"Omänskliga krav på spelarna"

Hur ser du på dagens fotboll?

- Det handlar ju väldigt mycket om pengar nu för tiden. Det är ingen avundsjuka från min sida, det bara är ju så att Ronaldo tjänar lika mycket pengar på en vecka som det tog mig åratal att få ihop.

- Visserligen började jag själv på toppnivå väldigt tidigt, jag var bara 16, men det är lite läskigt att toppklubbarna köper upp tonåringar och drillar dem. Alla dessa pengar, ställer nästan omänskliga krav på spelarna. Någonstans har kanske lite av glädjen inom fotbollen försvunnit.

- Sedan har det blivit mer glamour kring fotbollen. De bästa blir lite grann som filmstjärnor.

Du spelade i New York några år. Varför tror du att fotbollen aldrig riktigt slagit igenom i USA?

- Svårt att säga. För mig är det obegripligt. Men de har vuxit upp med andra idrotter och traditioner. Då får man kanske inte riktigt den där genuina känslan för fotbollen. Jag menar: jag blir ju alldeles varm i hjärtat bara av att se några småkillar spela boll.

"Självförtroendet räckte inte"

Har du någon koll på svensk fotboll?

- Lite grann. Jag tycker det svenska laget var väldigt bra i förra VM-turneringen. Sedan var det som att självförtroendet inte riktigt räckte till, när det kom till kritan.

Vad lever du av i dag?

- Oj, jag har fullt upp. Uppdrag för FIFA, FN och Unesco. Man använder mig väl som en slags fotbollsambassadör. Inte vet jag hur de känner till mig, men dyker jag till exempel upp bland unga barn i något litet land i Afrika, så nog sjutton vet de vem jag är och blir väldigt glada.

- Sedan har jag ju gjort reklam. För kreditkort och för det där lilla pillret som män blir så glada av.

Du har en son som är åtta år. Drömmer han om att bli fotbollsspelare?

- Inte direkt. Vi spelar mycket, jag vill framför allt att han ska tycka det är roligt. Det sista i världen som han behöver är väl att gå ut på en plan och behöva leva upp till att vara "Pelés son".

Vad tycker du om Cannes-festivalen?

- Jättekul. Jag har ju gjort några film- och tv-roller tidigare. Om jag har talang för det eller ej får andra avgöra. Men det har varit väldigt roligt att filma.

Det här är Pelé..

Pelé om...

Jan-Olov Andersson